De monumentale protestantse begraafplaats in Rome dreigt na het vertrek van ambassadeur Ronald Loudon onbeheerd achter te blijven. Sinds de Tweede Wereldoorlog zorgen ambassadeurs van veertien landen voor het kerkhof, maar de Nederlandse diplomaat, die in oktober met pensioen gaat, kan geen opvolger vinden voor de vrijwilligerstaak.

Redenen
Collega's voeren volgens Loudon tal van redenen aan om het werk af te wijzen. Sommigen hebben zelf nog maar een jaar te gaan, anderen mogen geen nevenfuncties bekleden of achten de taak te zwaar. "Het is geen kwestie van onwil", aldus de ambassadeur tegenover het ANP. "Misschien moet ik bij een volgende vergadering voorstellen dat we het alfabet afgaan en dat iedereen om de beurt zich een jaar inzet."

Niet in gewijde grond
De grond werd in 1748 geschonken aan Noord-Europeanen die niet op de gewijde katholieke grond mochten worden begraven. Op de laatste rustplaats, vlakbij de piramide van Caius Cestius, liggen vooral protestanten en atheïsten. De beroemdste graven zijn die van de Britse dichters Percy Shelley en John Keats.

Verval
Toen de Nederlander vier jaar geleden voorzitter werd, waren er veel klachten over het verval van het monumentale kerkhof. Bovendien werd er geen streng toezicht gehouden, zodat er ook katholieken zijn begraven. "Daar heb ik een einde aan gemaakt. Ik heb verder stevig onderhoud laten plegen", zei Loudon gisteren. Hij heeft paden laten vernieuwen en het antieke gedeelte van de begraafplaats laten restaureren. Bovendien ontsloeg Louden de Italiaanse directeur van het Cimitero Acattolico (Niet-katholieke kerkhof). De ambassadeur heeft een aanvraag ingediend om de begraafplaats op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen.

2500 graven
Het beheer van de 18e-eeuwse begraafplaats, met ruim 2500 graven en zeven personeelsleden, kost veel geld. De kosten worden betaald met de grafrechten, maar dat is volgens Loudon niet voldoende. "Het zou beter zijn als ieder land jaarlijks 5000 of 6000 euro doneert. Het is echter moeilijk geld los te krijgen via de ambassades, want dit project voldoet nauwelijks aan de budgeteisen."

Zoon van Goethe
Ook van Nederland wist Loudon geen officiële bijdrage los te peuteren. "Dus probeer ik wat uit een ambassadepotje te halen." Duitsland, vertegenwoordigd met ruim vierhonderd graven, waaronder dat van de zoon van Goethe, doneert dit jaar wel: 2500 euro.

21 Nederlanders
Op de niet-katholieke begraafplaats liggen 21 Nederlanders begraven. Van hen is de Friese beeldhouwer Pier Pander, die in 1919 in Rome stierf, het bekendst.

bron:RKK

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular