12 Arrestaties in groot onderzoek naar 419 scam internetfraude Dinsdag zijn bij invallen in Amsterdam en Zaandam twaalf verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zogenaamde Nigeriaanse fraude (bekend onder de naam 419 scam) Deze vorm van oplichting komt tot stand na het sturen van spammail via internet. Daarbij worden grote sommen geld in het vooruitzicht gesteld als de geadresseerde daaraan deelneemt. Uiteindelijk betalen de slachtoffers vaak grote bedragen zonder dat daar iets tegenover staat. Omdat veel slachtoffers uit de Verenigde Staten afkomstig zijn zocht het Bureau Financieel Economische Recherche contact met de US Postal Inspection Services.

Nauwe samenwerking tussen politie en justitie in de VS en Amsterdam heeft geleid tot het oprollen van de bende internetfraudeurs. De vier hoofdverdachten zijn aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten met als doel vervolging en berechting in de Verenigde Staten. De overige verdachten zullen in Nederland worden vervolgd. Sinds september 2005 verricht het Bureau Financieel en Economische Recherche (BFER) van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, onder leiding van de officier van justitie van het Amsterdamse parket, onderzoek naar een bende internetfraudeurs die met name in de Verenigde Staten van Amerika veel slachtoffers maakt. Tot nu toe werd een schadebedrag van 2 miljoen dollar bloot gelegd, maar men vermoedt dat de daadwerkelijke fraude een veelvoud van dit bedrag bedraagt.
Bij de 419-fraude (zo genoemd naar het Nigeriaanse strafrechtartikel voor oplichting) worden slachtoffers met een mooi verhaal benaderd via internet. Uit onderzoek bleek dat de oplichters via internet vanaf verschillende computers soms meer dan 100.000 spammails verstuurden. Doorgaans biedt iemand zich aan in een mail en doet zich dan voor als een hooggeplaatst persoon of een familielid van hem of haar. In het verhaal krijgt het slachtoffer een percentage in het vooruitzicht gesteld van zeer grote sommen geld, soms wel 20 miljoen dollar. Hiervoor moeten echter wel eerst uiteenlopende kosten worden betaald. De verdachten weten op deze manier veel mensen over te halen om geld te investeren. Ondanks herhaalde publicaties en algemeen verspreide waarschuwingen gaan mensen helaas nog steeds in op deze voorstellen.
Bij de invallen die volgden werden 70 rechercheurs van de Dienst Centrale Recherche ingezet. Er zijn zeven woningen in Amsterdam en één woning in Zaandam doorzocht. Rechercheurs hebben circa 25.000 euro cash, computerapparatuur, bankbescheiden en valse of vervalste (reis) documenten in beslag genomen. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.
bron:Politie Amsterdam-Amstelland