De Wereldomroep wint de NLGJA/Seigenthaler Excellence in Radio Award 2005. De
National Lesbian & Gay Journalists Association (NLGJA) uit de Verenigde Staten kent
deze prijs toe aan het programma 'In Limbo: Gay Palestinians' van journalist Eric
Beauchemin. De documentaire 'Vox Humana: Love Exile on the Road' van
Wereldomroepjournalist David Swatling wint in deze competitie de derde prijs. De prijzen worden op 24 september in Chicago uitgereikt.

 

Volgens de jury levert Eric Beauchemin met zijn programma een uitzonderlijke bijdrage aan de verslaggeving van onderwerpen op het gebied van homoseksualiteit. In 'In Limbo: Gay Palestinians' neemt Beauchemin de situatie van homo's en lesbiennes in Palestina onder de loep en schetst de onmogelijke situatie waarin zij verkeren. Jonge Palestijnse homo's vluchten veel naar Israël, omdat homoseksualiteit een taboe is in de moslimgemeenschap. Door hun illegale status, gebrek aan contacten en slechte kennis van de taal belanden velen daar in de prostitutie.

'Ik vind het belangrijk om naast de bekende onderwerpen over Israël, zoals de muur en geweldstrauma's van kinderen, ook dit soort 'kleine' onderwerpen te behandelen', vertelt Beauchemin. 'Hier worden mensenrechten geschonden, en veel landen weten niet dat dit gebeurt.' Beauchemin werkt al twintig jaar als journalist voor de Wereldomroep. Zijn specialismen zijn mensenrechten, kinderen en naoorlogse situaties.

David Swatling volgde voor zijn documentaire Martha McDevitt-Pugh, de oprichtster van de Amsterdamse organisatie Love Exiles. McDevitt-Pugh leeft met haar echtgenote in Nederland, omdat de Verenigde Staten noch haar echtelijke staat erkennen, noch de immigratie van niet-getrouwde partners toestaan. Samen met 46 activisten, supporters en vrienden reisde zij met de Marriage Equality Express bus van San Fransisco naar Washington DC om aandacht te vragen voor het homohuwelijk.

Zowel Beauchemin als Swatling zijn al eerder door de NLGJA geëerd met prijzen.  De
National Lesbian & Gay Journalists Association (NLGJA) is een organisatie van
journalisten, mensen werkzaam in de media en onderwijzers en studenten uit de
nieuwsindustrie. Het doel is om rechtvaardige en correcte verslaggeving van onderwerpen op het gebied van homoseksualiteit aan te moedigen.

bron:Wereldomroep