Judith Miller, de Amerikaanse journaliste bij The New York Times, krijgt vier maanden cel omdat ze weigert haar bronnen prijs te geven. Miller kwam via die bron achter de identiteit van Valeria Plame, een geheim agente van de CIA. De journaliste heeft echter nooit over de zaak geschreven.

Miller zegt dat het aan haar geweten zou knagen indien ze haar bronnen zou onthullen. Tegen rechter Thomas F. Hogan zei ze: "Indien journalisten geen vertrouwlijkheid kunnen garanderen, dan kunnen journalisten niet functioneren en dan is er geen persvrijheid". De rechter meent dat Miller geen respect verdient door haar bronnen geheim te houden.

Time Magazine heeft wel ingestemd met het verzoek van de rechtbank en gaf alle aantekeningen van verslaggever Matthew Cooper door. Het tijdschrift voorkwam zo dat Cooper de gevangenis in moet.

Reporters Zonder Grenzen (RSF) betreurt de beslissing en heeft het over een duistere dag voor de persvrijheid. RSF vindt dat de Verenigde Staten een heel slecht signaal sturen naar andere landen.

bron:RSF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular