Lonny Gerungan, presentator en samensteller van de culinaire TROS-serie De Reistafel, is uitgenodigd om eind augustus tijdens een internationale foodconferentie in Oxford (Engeland), een lezing te houden over de Indische keuken en aansluitend een kookdemonstratie te geven.

Lonny Gerungan is de eerste en tot nu toe enige chef uit Nederland die door de International Association of Culinary Professionals uit het Amerikaanse Louisville is gevraagd voor een van haar vermaarde congressen die worden bezocht door culinaire experts uit de hele wereld. De driedaagse conferentie waarvoor Lonny Gerungan is gevraagd heeft als thema Food without borders en wordt gehouden in de Oxford Brookes University.

Lonny Gerungan heeft de invitatie vooral te danken aan het standaardwerk De Complete Indonesische Keuken, dat twee jaar geleden verscheen en waarin hij niet alleen de keuken van zijn geboorteland uitvoerig beschreef, maar ook de verschillen met de Indische keuken voor het voetlicht bracht. Dit standaardwerk wordt eind juni gevolgd door een studie die Lonny Gerungan in opdracht van Het Indisch Huis te Den Haag, als onderdeel van het door haar geinitieerde Indisch Huis Branie Festival, deed over de Indische keuken. Deze bijzondere keuken is een fusion van de Indonesische en Nederlandse keuken en is een erfenis van het Nederlandse koloniale verleden. In het nieuwe standaardwerk (getiteld De Authentiek Indische Keuken), dat ruim driehonderd authentieke recepturen bevat, geeft Lonny Gerungan ook de geschiedenis van de Indische keuken weer. Voor beide standaardwerken van Lonny Gerungan is inmiddels door internationale uitgevers interesse getoond.

In schrille tegenstelling tot de uitnodiging van de Amerikaanse organisatie om tijdens haar congres in het Engelse Oxford de Indische keuken internationaal in de schijnwerpers te zetten, staat de houding van de leiding van de Pasar Malam Besar, die a.s. woensdag in Den Haag van start gaat. Het Indisch Huis en Lonny Gerungan wilden op deze pasar malam hun nieuwe boek De Authentiek Indische Keuken ten doop houden, maar hiervoor was geen interesse. Ook kreeg Lonny Gerungan geen toestemming om aan de hand van de recepten uit zijn nieuwe boek kookdemonstraties te geven. Daarop is besloten het boek na afloop van de komende Pasar Malam Besar te lanceren, wat nu gebeurt op dinsdag 28 juni a.s. in Het Indisch Huis

Lonny Gerungan, die met de nieuwe publicatie het tiende boek op zijn naam zet, wordt volgens zijn management in Amsterdam al zeven jaar genegeerd door de Pasar Malam Besar. Elk jaar wordt ons kantoor in de maanden voorafgaand aan de Pasar Malam Besar plat gebeld door bezoekers die willen weten wanneer Lonny Gerungan een kookdemonstratie zal geven. Het is dan bijna niet uit te leggen waarom Lonny er niet van de partij zal zijn. Zeven jaar geleden heb ik daarover al een gesprek gevoerd met Ellen Derksen, de direktrice van de Pasar Malam Besar. Als een van de motieven om Lonny Gerungan niet te boeken voor haar evenement noemde zij de Indonesische achtergrond van onze chef, die moeilijk zou liggen bij de Indische Nederlanders. Ze verwees naar het feit dat kort na de tweede wereldoorlog veel Indische Nederlanders berooid van al hun bezittingen door de Indonesische regering werden gedwongen terug te keren naar Nederland. Niettemin zou ze op zoek gaan naar een oplossing van het door ons geschetste probleem. Daarna hebben we niets meer van haar gehoord. Dat Lonny Gerungan als geboren en getogen Indonesier nu een studie heeft gemaakt van de Indische keuken noemt de Pasar Malam-direktrice een contradictie. Zij gaat hiermee volledig voorbij aan de culinaire kwaliteiten van Lonny Gerungan, die inmiddels heeft bewezen een autoriteit van de Aziatische keuken te zijn en om die reden ook internationaal wordt gewaardeerd. Enkele weken geleden hebben wij de direktie van de Pasar Malam Besar per email en brief laten weten bijzonder teleurgesteld te zijn in haar houding en werkwijze, aldus Ben Holthuis van Santi BV te Amsterdam, het bedrijf van Lonny Gerungan.

bron:Santi