Precies vier jaar na de aankomst van de eerste gevangenen op Guantánamo in Cuba, publiceert Amnesty International nieuwe documenten met bewijs van mishandeling en marteling van gevangenen in Amerikaanse gevangenschap.  Zo is er de getuigenis van een van de eerste gevangenen die naar Guantánamo werden overgebracht. Jumah al-Dossari, een 32-jarige Bahreini, werd in januari 2002 naar de marinebases overgebracht. Hij werd door Amerikaanse troepen aangehouden op het vliegveld van Kandahar in Afghanistan.

De getuigenis van Jumah al-Dossari is bevestigd door mensen die inmiddels vrijgelaten zijn van Guantánamo.Het bevat een aantal voorbeelden van fysieke en psychische marteling en mishandeling door Amerikaans personeel tegen hem en tegen andere gevangenen, zowel in Afghanistan als op Guantánamo.
"Op Guantánamo worden ruim 500 mannen met totale minachting behandeld. Het is dan ook niet verrassend dat na jaren van onzekerheid over hun lot, sommige van hen zeggen liever te willen sterven dan voor altijd op Guántanamo te moeten blijven", aldus Amnesty International. '
Amnesty International heeft ook meer details over de zaken van Al-Jazeera journalist Sami al Hijj, die in juni 2002 naar Guántanamo werd overgebracht na gevangen gezeten te hebben in Bagram en Kandahar (Afghanistan) en van Abdulsalam al-Hela, een zakenman uit Jemen, slachtoffer van ‘rendition’ en geheime detentie voordat hij naar Guántanamo werd overgebracht.
"Met betrekking tot Guántanamo is geen compromis mogelijk. Het gevangeniscentrum moet gesloten worden. Daarnaast moet er dringend een onderzoek plaatsvinden naar alle gevallen van marteling en mishandeling die hebben plaatsgevonden sinds 2002", zegt Amnesty International.
bron:Amnesty International