Amsterdam – Cocaïnesmokkel in schoen en onderbroekAfgelopen maanden arresteerden rechercheurs van het tweede district (Noord) acht verdachten (tussen de 18 en 61 jaar). Zij worden verdacht betrokken te zijn bij een internationaal drugssmokkelnetwerk naar Zwitserland. Bij de smokkeltrips, die per vliegtuig werden gemaakt, gebruikten de verdachten geprepareerde schoenen en zelfs een speciale onderbroek.

De zaak kwam aan het rollen na de aanhouding van twee Nederlandse jongemannen op de luchthaven van Zurich. De overige aanhoudingen en huiszoekingen vonden plaats in Amsterdam, Purmerend en Almere. Hierbij werden smokkelschoenen, een geprepareerde onderbroek, grote hoeveelheden cocaïne, diverse vuurwapens en ruim 100.000 euro aan contanten in beslag genomen.

Op Oudjaarsdag 2004 werden op het vliegveld van Zurich twee Amsterdammers (18 en 21 jaar) gearresteerd. Beide mannen liepen op geprepareerde schoenen. In het schoeisel werden honderden grammen cocaïne aangetroffen. Na enkele weken namen de ouders van de jongens contact op met een buurtregisseur in Amsterdam-Noord. Uit een door hem ingesteld onderzoek bleek dat er vermoedelijk een smokkelorganisatie actief was die op slinkse wijze verdovende middelen, met name cocaïne, naar Zwitserland vervoerde.

Onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam werd een rechercheteam van District Twee (Noord) in stelling gebracht. Zij voerden een uitgebreid technisch en tactisch onderzoek uit. Hierbij werd goed samengewerkt met de Zwitserse autoriteiten. De in Zwitserland aangehouden jonge mannen bleken enkele maanden voor hun arrestatie plotseling over behoorlijk wat geld te beschikken. Zij kochten dure kleding en schaften ineens een auto aan. Eén voor één werden vervolgens de andere vermoedelijke leden van de organisatie aangehouden.

Op Schiphol werd een smokkelaar onderschept vlak voordat hij op het vliegtuig naar Zwitserland wilde stappen. Hij had een geprepareerde smokkelonderbroek aan waarin hij bijna 800 gram cocaïne vervoerde. De schoenen die voor het transport werden gebruikt ondergingen voorafgaand aan de smokkel een speciale behandeling om zo plaats te kunnen bieden aan enige honderden grammen cocaïne. De smokkelaars gingen vervolgens met hun verboden waar op pad. Diverse verdachten hebben inmiddels bekend tientallen vluchten naar Zwitserland te hebben gemaakt. In ruil voor de drugs ontvingen zij een bedrag aan contanten.

Bron: Politie Amsterdam-AmstellandComments are closed.
%d bloggers liken dit: