Leerlingen uit groep 6 & 7 van basisscholen in en rondom Amsterdam kunnen vanaf dit jaar met de hele klas komen schoolschaatsen op de Jaap Eden Baan. Van de 1500 leerlingen die nu meedoen aan het project, heeft vijftig procent nog nooit geschaatst. Om het belang van schoolschaatsen kracht bij te zetten zal Hester Maij, wethouder Sport van Amsterdam, op donderdag 9 februari om 10.00 uur aanwezig zijn bij een schoolschaatsles.

Schaatsen is een zeer intensieve sport en uitermate geschikt voor jonge kinderen om hun energie en concentratie in kwijt te kunnen maar door gebrek aan natuurijs leren nog maar weinig kinderen schaatsen. Daarom zal de Jaap Eden Baan, in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond, vanaf nu jaarlijks schoolschaatsen organiseren. Het programma bestaat uit vier lessen waarin verschillende schaatsdisciplines aan de orde komen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle scholen van Amsterdam en omstreken gaan schoolschaatsen.
De initiatiefnemers streven ernaar dat schoolschaatsen, net als schoolzwemmen, door basisscholen in het curriculum wordt opgenomen. 'We hoopten op 750 leerlingen voor het eerste jaar, maar het zijn er 1500 geworden. De komende jaren willen we doorgroeien tot minstens 3000 schoolschaatsers', aldus Lex van Drooge, woordvoerder van de Jaap Eden Baan. De lessen vinden tot tien maart iedere ochtend plaats tussen negen en half een.
De kosten voor schoolschaatsen zijn laag. Per kind betaalt de school acht euro voor de lessen. Voor acht euro meer per kind regelt de Jaap Eden Baan ook vervoer voor de hele klas. Op die manier kunnen ook kinderen uit wijken die normaal gesproken minder snel naar de ijsbaan zouden komen, zoals Zuidoost en de Baarsjes, leren schaatsen.
'Schaatsen is als oer-Hollandse sport sterk in onze cultuur ingebed. Schoolschaatsen kan dan ook de integratie bevorderen, doordat ook kinderen van allochtone afkomst in contact komen met deze sport,' aldus Van Drooge. Daarnaast streeft de Jaap Eden Baan ernaar dat kinderen door schoolschaatsen meer bewegen. 'Maar misschien wel het allerbelangrijkste:schaatsen is leuk! En we willen de leerlingen dat laten meemaken,' zegt Van Drooge.
bron:Capita