De nationale Fietsersbond heeft aan Amsterdam de prestigieuze 'Vergulde Fietsketting'- prijs uitgereikt voor haar aanpak van fietsendiefstal. Op het congres Aanpak Fietsdiefstal dat gisteren in Utrecht plaatsvond, zijn twee Vergulde Fietskettingen uitgedeeld. De vakjuryprijs is naar Winterswijk gegaan, de publieksprijs was voor Amsterdam.

Wethouder Verkeer & Infrastructuur, Mark van der Horst, is blij met de publieksprijs. Deze prijs is een steun in de rug van het publiek voor onze Amsterdamse gezamenlijke aanpak om fietsendiefstal tegen te gaan.

Publiek enthousiast over Amsterdamse aanpak
Het publiek honoreert de actieve inzet van gemeente, politie en OM in Amsterdam. De stad met het hoogste aantal diefstallen, zo'n 100.000 per jaar, laat het er niet bij zitten.

Een belangrijk onderdeel van de aanpak is dat handelaren tegenwoordig verplicht zijn om te registreren waar ze hun tweedehands fietsen vandaan hebben. Daarnaast is er de AFAC (Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale) waar fietsen staan opgeslagen die zijn gevonden of weggehaald. De centrale zoekt uit of er bij de gevonden fietsen een eigenaar hoort. Ook kunnen gedupeerden via www.fietsendiefstal.nl zelf naar hun rijwiel zoeken. Voorlichting via filmpjes in de bioscoop en Internet wijzen de Amsterdamse fietser op het belang van goede sloten.

De aparte publieksprijs, waarvoor men via de site van de Telegraaf kon stemmen, is met 30 procent van de stemmen naar Amsterdam gegaan. De andere genomineerden waren Groningen, Apeldoorn, Harlingen en Eindhoven. De Fietsersbond hoopt dat de rest van Nederland de maatregelen van Winterswijk, Amsterdam en andere goede voorbeelden volgt, omdat blijkt dat bij een serieuze aanpak het aantal fietsdiefstallen aanmerkelijk kan dalen.

bron:Veilig Amsterdam