Zondag 2 oktober heeft een groep van vijf woningzoekenden de al sinds 1977 leegstaande bovenwoningen boven de bedrijfsruimte van de Etos in de Reguliersbreestraat in Amsterdam in gebruik genomen ("gekraakt"). Zij willen laten zien dat dit soort ruimtes heel erg bruikbaar zijn. Het enige wat nodig was waren de mensen met het initiatief.

In deze straat staat net als in alle andere winkelstraten van Amsterdam boven de A1-lokatie berijfsruimten ongelofelijk veel bruikbare ruimte leeg. Voor eigenaren is het vaak niet financieel interessant om deze ruimte als woningen te exploiteren. Aan de andere kant staat daar gezien de woningschaarste wel tegenover dat het  illegaal is om op deze wijze woonruimte te onttrekken.

Zoals wel vaker gebeurd op de grote winkelstraten worden de opgangen van de straat naar de bovenetages door de pandeigenaren weggesloopt, omdat ze met de gewonnen vierkante meters een grotere markthuurprijs kunnen vragen. In de kleinere pandjes speelt vaak ook nog de breedte van de etalage mee. Maar dat is hier niet het geval. We vinden dat er geen enkel excuus is voor het ontoegankelijk houden van de bovenverdiepingen. Wij hebben daarom zelf het initiatief genomen om alle betrokkenen te laten zien dat het ook anders kan. Vanuit het perspectief van de
woningzoekenden staat het pand met uitzondering van de bedrijfsruimte op de begane grond en de eerste verdieping al zo lang als men kan heugen leeg. Dit is voor niemand goed.

Op dit moment wordt van het pand alleen nog de begane grond verdieping gebruikt. De Etos Kapsalon die een tijdje op de eerste etage gevestigd was is in het voorjaar van 2001 gesloten. Nu is daar alleen nog maar opslag. De Etos zelf is ook een tijdje gesloten geweest voor een verbouwing van de begane grond, maar die was ook ingegeven door de overlast die lekkages telkens gaven, aangezien niemand zich kommerde om het onderhoud van de bovenverdiepingen en het dak. Het pand heeft zelfs een nog veel langere geschiedenis van grotendeelse leegstand. In 1977 werd het restaurant dat in het pand zat gesloten. Dat is de laatste keer dat de tweede verdieping gebruikt is. De derde en vierde verdieping waren ook daarvoor al niet meer in gebruik. We zijn benieuwd of de laatste bewoner uberhaupt nog wel in leven is.

De eigenaar van het pand is Luspar BV een bedrijf dat voortgekomen is uit
Willem Speerstra BV, een bekende vastgoed-boer die zijn rijkdom voornamelijk heeft vergaard met het exploiteren van winkelruimtes op A1-lokaties, met tegen de honderd panden op naam. Met het gebruik van de bovenetages wil het dan ook niet zo vlotten.

bron:Kraakspreekuur Amsterdam Centrum