Dinsdagmiddag- en avond arresteerden rechercheurs van het Bureau Financiële Economische Recherche (BFER) zeven mannen die verdacht worden van het witwassen van geld, illegale geldstromen (underground banking) en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens de actie werden rechercheurs op de Waterschapstraat door vluchtende verdachten beschoten. Er raakte niemand gewond.

De schutter en nog vier andere verdachten zijn vooralsnog voortvluchtig.
Tijdens een lopend onderzoek naar underground-banking verrichtte het BFER-team dinsdagmiddag zeven arrestaties in de regio. Diverse woningen en bedrijfspanden werden doorzocht waarbij onder andere circa drie kilo hasj, enkele grammen cocaïne en ander belastend materiaal in beslag genomen werden. In de Waterschapstraat wilden de leden van het BFER team even voor tien uur een man arresteren die ze die dag al enige tijd volgden. De verdachte reed in een auto met nog vier andere personen. Toen ze tot arrestatie over wilden gaan, stopte de auto en stapten de vijf mannen uit. Op het moment dat ze de rechercheurs in het zicht kregen zetten zij het op een lopen. Eà©n van hen trok een vuurwapen en loste tenminste drie schoten waarop het team dekking zocht.

De omgeving werd direct afgesloten waarbij gebruik gemaakt werd van een helikopter, speurhonden en later ook het arrestatieteam. Omdat het vermoeden bestond dat zich mogelijk nog verdachten in de bosjes of een tuinhuisje verscholen kamde het arrestatieteam de omgeving minutieus uit. Toen er niemand werd aangetroffen kon de technische recherche aan het werk. De zeven arrestanten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen van geld, illegale geldstromen en drugsbezit. Zij zijn in gesloten en in verzekering gesteld. Het onderzoek van het BFER duurt voort en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

bron:Politie Amsterdam Amstelland