De Kinderuniversiteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) biedt kinderen de gelegenheid om spelenderwijs kennis te maken met de natuurwetenschap. Daarom opent op de Open Dag van het Science Park Amsterdam (zaterdag 22 oktober) ook de Kinderuniversiteit haar deuren. Kinderen vanaf vier jaar kunnen dan nieuwe ontdekkingen en proefjes doen.

De Kinderuniversiteit is een al langer bestaand initiatief van de Universiteit van Amsterdam. Het doel is kinderen, ouders en docenten op basisscholen in aanraking te brengen met de (natuur)wetenschap. Want juist kinderen in de leeftijdsgroep van zes tot twaalf jaar worden gedreven door de wens te ontdekken hoe de wereld werkt. In de woorden van Spinozapremiewinnaar en UvA-hoogleraar Robbert Dijkgraaf: 'Kinderen van acht zijn de perfecte wetenschappers: alle ouders kunnen bevestigen dat op de basisschool kinderen nog helemaal openstaan voor de verwondering en de ontdekkingstocht van de wetenschap.'

Open dag
Op het Science Park Amsterdam kunnen kinderen op 22 oktober 2005 actief kennismaken met de natuurwetenschap. Ze kunnen meedoen aan het chemische Kinderkeukenlab, onder begeleiding zelf proefjes doen, luisteren naar een kinderlezing over DNA en erfelijkheid of het kindertheater Eureka! bijwonen. Ze verzamelen daarmee studiepunten waarmee ze uiteindelijk een diploma van de Kinderuniversiteit verdienen. De Open Dag duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Locatie: Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA, Kruislaan 314-318, Amsterdam. Zie voor het volledige programma www.kinderuniversiteit.nl.

Kinderlezingen
In samenwerking met nemo en Het Parool organiseert de UvA al drie jaar kinderlezingen: de Wakker worden doe-lezingen. Iedere maand gaat een wetenschapper van de UvA samen met kinderen op zoek naar het antwoord op een typische kindervraag zoals 'Waarom is poep bruin?' of 'Tot hoeveel kun je tellen?' De eerstvolgende kinderlezing vindt plaats op 20 november en heeft als titel Hoe vind ik mummies, goud en andere schatten? Wetenschapsjournalist Margriet van der Heijden bewerkte de UvA-kinderlezingen tot een zeer leesbaar doeboek: Waar komt de regenboog vandaan?10 vragen van kinderen beantwoord. Het boek verschijnt in februari 2006 bij uitgeverij Het Spectrum.

Websites
Op initiatief van UvA-hoogleraar Robbert Dijkgraaf zijn twee websites voor kinderen ontwikkeld. De website www.kidzlab.nl is een knutsel - en denkwebsite, en er zijn ook lessen vol experimentjes te vinden die met een klas gedaan kunnen worden. Op www.proefjes.nl kunnen zowel kinderen als docenten terecht voor leuke, eenvoudige proefjes. UvA-studenten hebben de proefjes uitgeprobeerd op een aantal basisscholen. De proefjes zijn sinds oktober ook te zien op de tv bij Villa Achterwerk.

Basisscholen
Het AMSTEL Instituut van de UvA gaat dit schooljaar van start met een pilot van het project Lerend Onderzoekend Leren (LOL). Dit project is gericht op leerlingen in de groepen 3 t/m 6 van het basisonderwijs en heeft als doel om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met natuur en techniek. In dit project wordt nauw samengewerkt met Nemo.

bron:UVA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular