Op maandag 6 juni om 12:00 uur slaan vluchtelingenorganisaties in heel Nederland alarm tegen het inhumane vluchtelingenbeleid van het kabinet-Balkenende. Onder de naam Actie Vluchtalarm wordt op bijna 20 plaatsen* in Nederland het test-sirene-geluid 'gekaapt' en overgenomen. Met handsirenes, megafoons, kerkklokken, gastoeters, radiojingles en fietsbellen willen lokale groepen de gevluchte medemensen een hart onder de riem steken en andere mensen wakker schudden.

 

De Amsterdamse vluchtelingenorganisaties ASKV, VluchtelingenWerk Amsterdam, WOU en Raad van Kerken Amsterdam sluiten zich aan bij de landelijke actie door een korte actie rond 11:30 voor het stadhuis. De organisaties willen een brief aanbieden aan burgemeester Cohen. In de brief maken de organisaties zich zorgen over de situatie waarin sommige vluchtelingen zich in de gemeente Amsterdam bevinden. Het gaat om mensen die ondanks alle pogingen er niet in slagen naar huis of elders te vertrekken of nog procedures hebben lopen voor een verblijfsvergunning, maar geen middelen van bestaan meer hebben. Ook signaleren de organisaties een toename van mensen die elders in het land, o.a. uit Vlagtwedde (Ter Apel) op straat zijn komen te staan en nu aankloppen bij de Amsterdamse organisaties. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Amsterdam het afvoerputje wordt van falend terugkeerbeleid. De organisaties hopen dat de burgemeester hun zorgen deelt en wil overbrengen naar Den Haag. Na het aanbieden van de brief trekt een alarm-optocht met een brandweerwagen en vijf bakfietsen door de stad.

De verharding van het Nederlandse vluchtelingenbeleid is bekend. Maar zelfs dan nog is de uitvoering onnodig hard en worden beloftes gebroken. Gezinnen worden uitelkaar gehaald, mensen als postpakketjes van het ene naar het andere AZC versleept, soms midden in het eindexamen van de kinderen, er vinden onverantwoorde uitzettingen plaats, bijv. zonder medische begeleiding en uitgeprocedeerde vluchtelingen worden de illegaliteit in gedwongen. Elke lokale vluchtelingen-organisatie kan voorbeelden van deze verharding noemen, en vraagt zich af of dit is wat Nederland wilde. Voor de organisaties is het dan ook tijd om opnieuw hard aan de bel te trekken.

 Alice Beldman van ASKV/Steunpunt Vluchtelingen zegt: "Net als veel andere plaatsen heeft ook Amsterdam zijn eigen schrijnende verhalen, en vraagt daar nu dus ook aandacht voor. Maar vooral het landelijke beleid moet dringend veranderen. In elk geval eisen we van dit kabinet:

a) een strikte naleving van internationale verdragen voor de rechten van vluchtelingen en kinderen,
b) een einde aan onzorgvuldige procedures, gebroken beloften en mensonterende uitzettingen, en
c) een generaal pardon voor alle mensen die voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd."

bron:ASKV