Ann Demeester (1975), directeur van de Amsterdamse kunstinstelling W139 zal in het voorjaar van 2006 aantreden als nieuwe directeur van Stichting De Appel. Zij volgt
hiermee Saskia Bos op die per 17 oktober is vertrokken naar The Cooper Union for the Advancement of Science and Art in New York. Demeester wordt aangesteld als algemeen directeur en wordt verantwoordelijk voor het tentoonstellingsprogramma en het Curatorial Training Programme (CTP).

Ann Demeester is gekozen uit een sterk veld van internationale sollicitanten. Het Bestuur van De Appel meent, zo zegt voorzitter Rick van der Ploeg, dat zij het best de missie van De Appel om de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst op een nationaal en internationaal forum te tonen, gestalte kan geven. Daarnaast heeft Demeester bewezen over talenten te beschikken op het gebied van management en organisatie. Zij zal een nieuwe invulling geven aan de taak van De Appel als podium voor het signaleren en presenteren van trends en als instituut voor het opleiden van veelbelovende jonge tentoonstellingmakers. De Appel verwacht dat Demeester met een nieuw en vitaal elan betekenis en inhoud geeft aan de missie van het instituut. Demeester is benoemd voor een periode van vijf jaar. Ann Demeester over haar nieuwe functie: 'Kunstenaar Erwin Wurm zei een tijd geleden dat een kunstinstelling in de 21ste eeuw iets weg heeft van een spaceship op weg naar een onontgonnen gebied. Het is een bijzondere uitdaging om het ruimtevaartschip De Appel richting een nieuwe, nog ongekende bestemming te sturen'.

Demeester is sinds 2002 de succesvolle directeur van W139. Zij begeleidde W139 in de overgangsfase naar een tijdelijke locatie in Post CS en organiseerde naast een groot aantal groepstentoonstellingen, lezingen en performances, solopresentaties van onder meer Ian Kiaer (GB), Sislej Xhafa (Kosovo), Katie Holten (IR), Maze de Boer (NL), Rothstauffenberg (DE), Paolo Chiasera (IT) en Orla Barry (IR/BE). Van 1999 tot aan haar aantreden bij W139 was Demeester actief als curator en assistent van algemeen directeur Jan Hoet, respectievelijk in het SMAK (België) en MARTa Herford (Duitsland).

Theo Tegelaers is bij het vertrek van Saskia Bos aangesteld als waarnemend artistiek
leider van De Appel, bijgestaan door Annie Fletcher, die verantwoordelijk is voor het
CTP. In 2006 zal hij de volgende tentoonstellingen maken:

Van 2 december 2005 t/m 22 januari 2006
The Gravity in Art. Een korte impressie van de geschiedenis van zwaartekracht in de kunst. Met werken van meerdere generaties kunstenaars: Yves Klein, Chris Burden, Bruce Nauman, Bas Jan Ader, Roman Signer, Sam Taylor Wood, Aernout Mik, Pipilotti Rist en Johanna Billing.

Van 10 februari t/m 26 maart 2006
Katharina Grosse (solo). Voor De Appel maakt zij met haar graffity-achtige werkwijze een totaalschilderij waarbij ze ook vreemde objecten en materialen toevoegt aan de ruimtes.

bron:De Appel