Anne-Wil Blankers maakt haar musicaldebuut in de nieuwe Sam Mendes versie van de musical Cabaret. Als de Duitse pensionhoudster Frà¤ulein Schneider zal zij voor het eerst in haar rijke toneelcarrià¨re ook in een musical te zien zijn. Joop van den Ende Theaterproducties produceert in samenwerking met Koninklijk Theater Carrà© de musicalklassieker Cabaret, die van 4 februari tot en met 2 juli 2006 exclusief in Amsterdam te zien zal zijn.

Pia Douwes en het nieuwe talent Ara Halici vertolken in Cabaret de hoofdrollen van respectievelijk Sally Bowles en de Master of Ceremonies.
Regisseur BT McNicholl (regisseur in Nederland namens Sam Mendes): 'Uitsluitend een actrice die beschikt over sensitiviteit gecombineerd met allure en menselijkheid kan de legendarische rol van Frà¤ulein Schneider goed gestalte geven. In Anne-Wil Blankers heb ik de actrice gevonden om de rol in deze artistiek vernieuwende benadering van Cabaret in te vullen.'
Joop van den Ende: 'Ik ben trots dat een van Nederlands grootste actrices in Cabaret zal spelen en voor de eerste keer op het toneel van Carrà© zal schitteren.'
Het verhaal van Cabaret speelt in het Nazi-Duitsland van de jaren dertig, wanneer de Nazi's hard op weg zijn het Derde Rijk te stichten. In de Berlijnse nachtclub de Kit Kat Klub, doen het zangeresje Sally Bowles (Pia Douwes) en de gladde ceremoniemeester (Ara Halici) van de club hun best om de Duitsers met decadent vermaak hun ongemakkelijk trieste leven te laten vergeten. De Duitse Frà¤ulein Schneider (Anne-Wil Blankers) is pensionhoudster en vindt in de joodse Herr Schultz de liefde van haar leven. Gezien het tijdsbeeld blijkt dit echter een onmogelijke liefde. Deze nieuwe en intrigerende versie van de musical Cabaret legt de innerlijke gevoelens bloot van de Duitse samenleving aan de vooravond van het opkomende Nazi regime.

Vanaf 1998 behaalde deze versie van Cabaret in het beruchte Studio 54 grote triomfen in New York en was zes jaar lang met meer dan 2300 voorstellingen onafgebroken te zien op Broadway. Regisseur Sam Mendes (onder andere regisseur van de met een Oscar bekroonde film American Beauty) en choreograaf/co-regisseur Rob Marshall zijn verantwoordelijk voor deze versie van Cabaret.

Koninklijk Theater Carrà© wordt vanaf februari 2006 speciaal voor Cabaret weer verbouwd. Het theater zal omgetoverd worden tot de legendarische Berlijnse nachtclub de Kit Kat Klub, waar de musical Cabaret zich afspeelt. De stoelen worden vervangen door ronde nachtclubtafels met rode lampjes, waaraan het publiek plaatsneemt en zich onderdeel voelt van de voorstelling.

Premià¨re 14 februari 2006 in Koninklijk Theater Carrà© in Amsterdam. De kaartverkoop opent eind augustus.

bron:Van Den Ende