Persbericht

Het Sinterklaas feest is een typisch Nederlands feest dat al meer dan honderd jaar door miljoenen in ons land wordt gevierd. Het is echt ons feest geworden: het feest van de Nederlanders. Sinterklaas en zwarte piet zijn de hoofdrolspelers binnen dit feest, zij zijn onderhand zo vervlochten in onze samenleving dat een feest zonder à©à©n van de twee ondenkbaar zou zijn.

Niet iedereen is het echter eens met deze stelling, sommigen beweren dat een “zwarte” piet niet binnen de huidige, multiculturele, Nederlandse Sinterklaasfeest zou passen, omdat er met zwarte piet een link wordt gelegd met slavernij en racisme. Natuurlijk heeft Nederland op zeer discutabele wijze slavenhandel gedreven, maar dat is inmiddels 200 jaar geleden. Laten we dus alsjeblieft ophouden met het leggen van een link die helemaal niet bestaat. Kijk liever naar de toekomst in plaats van het verleden.

Voor kinderen zou het missen van de altijd vrolijke, zwarte piet een schok zijn. Wil je hun dat echt aan doen? Een optie is om zwarte piet een ander kleurtje te geven, maar hoe realistisch is dat? Kinderen zullen vragen waarom zwarte piet groen of blauw is. Tja, verzin daar maar eens een antwoord op als ouder. Bovendien lijkt zwarte piet helemaal niet op een slaaf (afgezien van zijn huidskleur). Zijn kleding en altijd olijke uiterlijk geeft juist aan dat piet het prima naar zijn zin heeft als knecht van Sinterklaas 2013.

Moeten we in de toekomst vrezen voor een sinterklaasfeest zonder zwarte piet? In 2013 in ieder geval niet. De intochten gaan namelijk gewoon door met “zwarte” piet. In 2014 zal er worden gepraat over alternatieven voor zwarte piet. 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform