Videonieuws van de NOS komt binnenkort algemeen beschikbaar voor websites en mobiele telefoons. Dat is het gevolg van een unieke samenwerking tussen de NOS en het Algemeen Nederlands Persbureau ANP. De videobeelden worden geproduceerd voor de NOS en doorgeleverd aan de multimediaredactie van het ANP. De videobeelden betreffen nieuws over binnenlandse onderwerpen, die eerder onderdeel uitmaakten van NOS nieuwsprogramma's. Ten behoeve van het ANP worden de nieuwsonderwerpen als losse items aangeleverd.  Zonodig worden de beelden opnieuw voorzien van gesproken commentaar en vervolgens geïntegreerd in de productiestroom van het ANP.

De samenwerking tussen NOS en ANP  betekent dat de websites van dagbladen en internetportals voortaan op een eenvoudige manier een schat aan beeldmateriaal kunnen ontvangen, dat naadloos wordt ingepast in de tekstuele en overige berichtgeving van het ANP. Dat geldt uiteraard ook voor de vele andere zakelijke klanten van het ANP. De merknamen NOS en ANP staan hierbij garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid.  
 
Het aanbieden van NOS-beelden aan derden past in de doelstelling van de NOS (als publieke omroeporganisatie) om haar beeld en geluidsmateriaal voor een zo groot mogelijke doelgroep ter beschikking te stellen. Ook streeft de NOS als multimediale nieuwsorganisatie er naar om haar beeld- en geluidsmateriaal voor zoveel mogelijk informatiedragers geschikt te maken. Dankzij de digitalisering is het NOS-materiaal nu ook geschikt voor internet en mobiele telefoons. 
 
Het ANP heeft al eerder aangekondigd dit jaar grote stappen te willen zetten op het gebied van bewegend beeld. Onlangs werd een belang genomen in Datiq, een bedrijf dat de distributie van beeldmateriaal verzorgt voor de omroepen. Deze overname past in de ambitie van het ANP om zich te ontwikkelen tot een knooppunt voor nieuws en informatie uit vele bronnen. Bovendien is al op bescheiden schaal begonnen met het bewerken en leveren van videonieuws aan bijvoorbeeld volkskrant.nl. 
 
bron:NOS