De politie Twente en het Openbaar Ministerie in Almelo hebben een Antilliaanse criminele drugsorganisatie een gevoelige slag toegebracht. Na een onderzoek, dat in januari 2005 is gestart, hebben de Twentse rechercheurs in samenwerking met de politiekorpsen van Curaçao, Amsterdam en Rotterdam en de SIOD sinds begin dit jaar 39 verdachten in Nederland (Hengelo, Amsterdam en Rotterdam) en op Curaçao aangehouden.

Van de aangehouden verdachten zitten er 22 in voorlopige hechtenis. Drie verdachten (een 36 en een 38 jarige man en 48 jarige vrouw) komen uit Hengelo en gebruikten deze stad als uitvalsbasis. De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. In dit onderzoek zijn op zestien locaties in Nederland huiszoekingen verricht. Ook op Curaçao zijn verschillende huizen doorzocht. De politie heeft daarbij beslag gelegd op ongeveer 300.000 euro aan contant geld, vier vuurwapens waaronder twee automatische. Verder is op en aantal bezittingen conservatoir beslag gelegd. 
De verdachten in Nederland hadden in de organisatie een faciliterende rol in het vervoeren, verspreiden en verkopen van cocaïne. De aangehouden verdachten op Curaçao hadden de leiding. Zes van hen zijn naar Nederland overgevlogen. Enkele verdachten hebben een familierelatie. De 39 aangehouden verdachten worden concreet verdacht van: op grote schaal invoeren van cocaïne, deelnemen aan een criminele organisatie, geweldsdelicten en vervalsen van reisdocumenten. Bij geweldsdelicten ging het onder andere om bedreiging en voorbereidingen van een liquidatie. De politie op Curaçao heeft een liquidatie verijdeld.
De criminele organisatie heeft een aantal transporten uitgevoerd. De politie heeft in totaal vijf transporten met circa 24 kilo cocaïne met een waarde van € 670.000,- onderschept. Tijdens deze onderscheppingen heeft de politie Rotterdam meerdere verdachten aangehouden. De politie heeft sterke aanwijzingen dat de criminele organisatie met meerdere transporten circa 100 kilo cocaïne heeft getransporteerd of verhandeld. De transporten vonden plaats met geprepareerde koffers of werd verstopt in de vliegtuigen zelf. De politie sluit daarbij niet uit dat de criminele organisatie daarbij gebruik heeft gemaakt van de diensten van luchthavenpersoneel op de Antillen.

De politie kwam de criminele organisatie op het spoor naar aanleiding van omvangrijke ‘money transfers’ van Nederland naar Curaçao en eerdere onderzoeken waarbij politie Twente in 2003 een drugslijn van Curaçao naar Nederland heeft opgerold. Destijds zijn 55 aanhoudingen verricht.
 
bron:Politie Twente