Dankzij subsidie van NWO is het proefschrift van onderzoekster Marina de Regt onlangs vertaald in het Arabisch. De thesis over de positie van vrouwelijke gezondheidswerkers in Jemen is uitgegeven door uitgeverij Dar Muhajirun in Caïro en verkrijgbaar in boekhandels in Egypte en Jemen.

Antropologe Marina de Regt werkte tussen 1991 en 1998 in twee ontwikkelingsprojecten in Jemen. In 1997 begon ze haar promotieonderzoek naar de positie van vrouwelijke gezondheidswerkers in een basisgezondheidsproject in de havenstad Hodeidah. In Jemen wordt betaalde arbeid van vrouwen buitenshuis vaak negatief beoordeeld. Toch zijn in Hodeidah met steun van de Nederlandse overheid de afgelopen twintig jaar een groot aantal vrouwen opgeleid tot gezondheidswerker. Deze vrouwen verlenen moeder- en kindzorg in overheidsklinieken in de stad.

Nederlandse ontwikkelingswerkers plaatsten de gezondheidswerksters op een voetstuk en zagen hen als 'agents of change'. In de hiërarchie van het Jemenitische Ministerie van Gezondheidszorg nemen de vrouwen echter een lage plaats in. Na afloop van het project moesten de vrouwen daarom weer aan status inboeten. Hun werk is in vijftien jaar tijd niettemin een geaccepteerd onderdeel van het Jemenitische gezondheidszorgsysteem geworden.

Aan de hand van levensverhalen onderzocht De Regt de achtergronden en motivaties van vrouwen in Hodeidah om gezondheidswerkster te worden. Daarnaast hield zij interviews met projectmedewerkers en bestudeerde zij project- en beleidsdocumenten. Zo kreeg zij inzicht in de verschillende agenda's en belangen van de Nederlandse donor (DGIS), de Jemenitische overheid en van de vrouwen zelf.

De bijdrage van de NWO-subsidie Publicatiebijdragen maakte de vertaling en publicatie van het proefschrift van De Regt mogelijk. De kosten voor het drukken en verspreiden werden door de auteur zelf betaald. Door de vertaling is het boek nu ook toegankelijk voor de gezondheidswerksters en andere Arabischtaligen die geïnteresseerd zijn in vrouwen en ontwikkeling.

bron:NWO