Zondag 4 december werd op de laatste dag van de Eten&Genieten beurs in de RAI te Amsterdam de finale van de 'Hobbykok van het Jaar 2005' gehouden. Onder grote belangstelling van publiek en de media toonden de drie finalisten vol passie en enthousiasme hun culinaire kookkunsten in de stand van kookschool Keizer Culinair, Smaak en Zwilling. Dit gebeurde onder toeziend oog van een zeer kritische beroepsjury: sterrenkok Ron Blaauw, van restaurant Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, Felix Wilbrink, culinair redacteur bij de Telegraaf, Eric van Veluwen, 's lands bekendste biologische chef-kok en Gerard Koopmanschap, docent bij kookschool Keizer Culinair.

De juryleden beoordeelden de gemaakte gerechten op kwaliteit, presentatie, techniek, smaak, kennis en gebruik van de tijd. De opdracht was om een streekgerecht in een nieuw jasje te serveren met een bijpassend drankje. Ron Blaauw was duidelijk onder de indruk: "Hier wordt met pure passie gekookt." De presentatie was in handen van chef-kok en ambassadrice van Smaak, Carla de Nijs, en Pieter van den Berg van kookschool Keizer Culinair.

Na een half uur vergaderen was de jury eruit: de winnaars zijn Arthur Bremmer en zijn vrouw Franka uit Uithoorn met hun gerecht Chateaubriand. Ron Blaauw: "Dit stel kookte bijzonder professioneel en het gerecht bevat bijzondere smaakelementen." Arthur: "We hadden dit totaal niet verwacht, vorig jaar vonden we onszelf nog niet goed genoeg en nu winnen we!"

De zesenzeventigjarige Pieter Briels uit Eindhoven eindigde op de tweede plaats met het gerecht: 'Brabants konijn met pruimen in een nieuw jasje'. Henri Straver uit Rotterdam, werd derde met het gerecht 'Pallet Zà©lande'. Zijn commentaar: "I'll be back!"

De wedstrijd 'Hobbykok van het Jaar' werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door kookschool Keizer Culinair en Smaak in samenwerking met de beurs Eten&Genieten.

bron:Smaak