Met je hoofd tussen 1000 sprinkhanen. Zelf een spinnenweb maken. In de spiegel een insectengeraamte of -pantser aanpassen. De mestkevers aanmoedigen die hun mestballen over een 12 meter lange loopbaan rollen. Zelf een insect ontwerpen. Met een infraroodcamera een kijkje in een mierennest nemen. Het kan allemaal in het nieuwe Insectarium van Artis.

Vrijdag 22 juli a.s. opent wethouder Laetitia Griffith het nieuwe Insectarium in Artis. De duizenden insecten verhuizen in juli naar een compleet gerenoveerd monument in Artis. Het nieuwe Artis Insectarium is het grootste Insectarium op het Europese continent.

Insecten vormen ¾ van het gehele dierenrijk. Ze zijn van levensbelang. Zonder insecten houdt het leven op aarde op. Tot nu toe zijn 1,5 miljoen insectensoorten beschreven. De schatting is echter dat er in totaal maar liefst 40 miljoen soorten zijn. Met diverse bedreigde insectensoorten in het Insectarium, zoals de patulaslak en fregateilandkever, doet Artis mee aan het internationale EEP (European Endangered Species Programme) om deze diersoorten voor uitsterven te behoeden.

Bij het ontwerpen van de opzet van het Insectarium is veel rekening gehouden met de gehandicapte bezoekers. Naast een obstakelvrij gebouw voor rolstoelers, zijn er rondleidingen met gebarentaal en grote voelmodellen voor blinden van een kruisspin, een lieveheersbeestje, een hommel en een mug.

bron:Natura Artis Magistra Amsterdam