De grote zonnekappen zijn vervangen door 'wenkbrauwen'. De verkeerslichten in Assen worden in de komende jaren vernieuwd. De bestaande lantaarns met gloeilampen en zonnekappen worden vervangen door een eigentijds ontwerp.

De nieuwe lantaarns zijn voor het eerst te zien bij de bussluis op de Wijkbaan in Kloosterveen, die begin mei in gebruik wordt genomen. In juni en juli zijn kruispunt Groningerstraat - Thorbeckelaan en wegvak Peelo, bij Messchenveld, aan de beurt.

De techniek van de gloeilamp maakt plaats voor LED-lampen. Deze lampen zijn zo helder en duidelijk, dat weerkaatsing van zonlicht geen invloed heeft. Vandaar dat de traditionele zonnekappen vervangen zijn door een soort "wenkbrauwen".

Het gebruik van LED's heeft nog enkele belangrijke voordelen: het energieverbruik is aanzienlijk lager, ze hebben een lange levensduur en de 'lamp' houdt nooit in à©à©n keer op met branden.

Omdat iedere lamp is opgebouwd uit tientallen LED's, blijft de lantaarn branden als een deel ervan defect raakt. Daardoor kunnen de lampen tijdig worden vervangen en hebben de verkeerslichten minder vaak storing.

De nieuwe lantaarns hebben een slanke behuizing. Het ontwerp was genomineerd voor de Nederlandse Designprijzen van 2004 en ontving de iF Gold Award 2005: de internationaal felbegeerde "Design Oscar".

Ook milieubehoud is een van de drijfveren geweest bij het ontwerp. In plaats van aluminium is een hoogwaardige kunststof gekozen, waarmee het milieu aanzienlijk minder wordt belast.

bron:gemeente Assen

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular