De wethouder van financiën en cultuur, mevrouw drs. Else L. van Dijk
- Staats heeft vandaag, namens het college van b&w, de Cultuurprijs van de Stad Den Haag 2005 toegekend aan beeldend kunstenaar Auke de Vries.

De prijs bestaat uit een sculptuur van de Haagse kunstenaar Pierluigi Pompei en een geldbedrag van 25.000. Met dit bedrag zal Auke de Vries een project op het gebied van de beeldende kunst realiseren.

Auke de Vries (1937), internationaal bekend beeldend kunstenaar, is woonachtig en werkzaam in Den Haag. De Vries, tevens gewaardeerd als tekenaar, is jarenlang docent geweest aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en heeft verscheidene beelden voor deze stad ontworpen. Zo maakte hij de sculpturen voor het Nederlands Congres Centrum en voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bekende werken in Den Haag zijn verder het zwevende beeld "Nederland, land aan de zee" dat is geplaatst in het atrium van het gebouw van de Tweede Kamer. Behalve in Den Haag en elders in Nederland zijn sculpturen van Auke de Vries onder meer te vinden in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Auke de Vries ontving in 1997 voor zijn oeuvre de Ouborg-prijs.

De Cultuurprijs van de Stad Den Haag heeft tot doel een persoon, groep of instelling te eren die uitzonderlijk gepresteerd heeft op het gebied van de kunsten en met deze prestatie heeft bijgedragen aan een grotere bekendheid van en waardering voor Den Haag als cultuurstad. In 2000 is de eerste Cultuurprijs uitgereikt aan Jiri Kylian, voormalig artistiek leider van het Nederlands Dans Theater, in 2003 de tweede Cultuurprijs aan de cabaretier Paul van Vliet.

De bekendmaking vond vrijdagmiddag plaats in het museum "Escher in het Paleis" aan het Lange Voorhout te Den Haag.

bron:Gemeente Den Haag