Woensdag begint de voorlichtingsactie Hulp bij Auto te Water van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De actie richt zich op het terugdringen van het aantal verkeersdoden als gevolg van voertuigen die te water raken. De actie wordt gesteund door RAI Vereniging, de vertegenwoordiger van de fabrikanten en importeurs van wegvervoermiddelen. Een wettelijk verplichte veiligheidshamer zou veel levens kunnen redden, aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging.

De automobielindustrie werkt al sinds jaar en dag actief aan de veiligheid van de automobilist: De invoering van veiligheidsriemen en de airbag zijn goede voorbeelden uit het verleden. Wij gaan dus ook niet wachten tot het rode hamertje bij wet wordt verplicht. Een groot aantal auto-importeurs levert inmiddels standaard een of twee veiligheidshamers bij nieuwe voertuigen, de rest zal spoedig volgen, aldus Janssen.

Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 750-800 autos in het water terecht. In totaal vallen daarbij 50 tot 60 doden doordat ze niet snel genoeg het voertuig kunnen verlaten. Alles wijst erop dat met eenvoudige tips veel leed voorkomen kan worden. De actie licht voor over handelingen die mensen kunnen toepassen om snel en veilig de auto te water te verlaten.

De volgende tips staan centraal in de campagne:
1: Verlichting aan
2: Gordels los
3: Open het zijraam
4: Verlaat de auto

De actie van het van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt in samenwerking met RAI Vereniging, de Brandweer, Reddingsbrigade Nederland, ANWB, BOVAG, en Veilig Verkeer Nederland uitgevoerd.

RAI Vereniging is de vertegenwoordiger van de fabrikanten en importeurs van wegvervoermiddelen. Of anders gezegd: de makers van alles dat wielen heeft en rijdt op de weg. RAI is een afkorting van Rijwiel- en Automobiel-Industrie. Vandaag de dag zijn er ruim 800 fabrikanten en importeurs van personenautos en vrachtautos, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen bij RAI Vereniging aangesloten. Ook de leveranciers van onderdelen voor deze voertuigen en van garage-uitrusting zijn bij de Vereniging aangesloten.

bron: RAI