Vanaf 23 april is in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad de expositie ´Bevrijding uit de lucht' te zien. In deze expositie ziet de bezoeker wat de rol van vliegtuigen was gedurende de bevrijding, die duurde van eind 1944 tot mei 1945.
De expositie bestaat uit diverse onderdelen. Er zijn historische objecten te zien, zoals de ´vrijheidsbel', die gesmolten is uit neergehaalde oorlogsvliegtuigen. Men ziet ook diverse verpakkingen uit de tijd van de voedseldroppings, zoals sigaretten in blik en ´Welfare Biscuits'-blikken. Over de schouder van een piloot kan men in de cockpit van een bommenwerper meekijken tijdens een voedseldropping, en zien hoe het was om te leven tijdens de bevrijding. In Nederland kwamen mensen in en na de winter van 1944 om van de honger. De parachutistendroppings tijdens de operatie ´Market Garden' komen ook aan bod. Operatie ´Market Garden' was een groots opgezette luchtlandingsoperatie van de geallieerden bij Arnhem. In de expositie zien de bezoekers beelden en onder andere een parachute uit deze tijd.
Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome heeft een van de grootste luchtvaartarchieven van Europa. In dit archief is een groot aantal filmbeelden en foto's opgeslagen van tijdens de bevrijding. De expositie ´Bevrijding uit de lucht' toont unieke filmbeelden en foto's van het onderwerp uit eigen archief en van het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD). Er worden foto's tentoongesteld van de bominslagen en puinhopen na de bombardementen op Schiphol, en hoe de ravage weer hersteld werd. Ook zijn er originele beelden van de droppings te bekijken
bron:Aviodrome