Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad krijgt van de Zweedse regering een SAAB Viggen-straaljager. Als het weer meewerkt landt de Zweedse straaljager komende vrijdag op de luchthaven Lelystad. Het cadeau komt als een complete verrassing. Vijf jaar geleden heeft de Aviodrome aan de Zweedse overheid om een SAAB Viggen gevraagd. Sindsdien was er, tot vorige week, niets meer van vernomen.

De SAAB Viggen was in de jaren zeventig à©à©n van de kandidaten om de Starfighters van de Nederlandse luchtmacht op te volgen. De Zweedse straaljager verloor de veelbesproken ´deal of the century' van de Amerikaanse F-16, die vanaf 1979 bij de Koninklijke Luchtmacht in dienst kwam. Toch werd de SAAB Viggen een commercieel succes. De Zweedse luchtmacht kocht maar liefst 329 exemplaren.

Marine
Nederland heeft een lange traditie met de Zweedse luchtvaartindustrie. In de Eerste Wereldoorlog, toen het neutrale Nederland geen vliegtuigen kon kopen van de oorlogvoerende naties, werden er al 25 vliegtuigen van drie verschillende typen in Zweden besteld om de Nederlandse marine van een luchtvaartafdeling te voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog waren de eerste passagiersvliegtuigen die Fokker bouwde, zes SAAB Scandia's met 32 zitplaatsen. Fokker deed daarmee veel ervaring op, die van pas kwam toen enkele jaren later de Fokker Friendship werd gebouwd.

Luchtvaartschool
Ook de scheepswerf De Schelde bouwde in de jaren veertig vliegtuigen. Voor o.a. de Zweedse luchtmacht en voor de Nederlandse Rijksluchtvaartschool (RLS) op de luchthaven Eelde bouwde De Schelde in Vlissingen meer dan 100 Zweedse SAAB Safir-lesvliegtuigen in licentie. Eà©n van de SAAB Safirs van de RLS -overigens een in Zweden gebouwd exemplaar- wordt door het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome voor het nageslacht bewaard.

Duikboten
De SAAB Viggen-straaljagers van de Zweedse luchtmacht die nu buiten gebruik worden gesteld, hebben zo'n 35 jaar bij de Zweedse luchtmacht gevlogen. De Viggen die as. vrijdag in Lelystad zal landen, heeft jarenlang boven de Oostzee gespeurd naar schepen en duikboten uit het oost- en westblok en is daarom een symbool van de Koude Oorlog. Het toestel zal in het luchtvaart-themapark Aviodrome te zien zijn naast enkele tijdgenoten uit deze tijd, zoals de Russische MiG-21-, de Amerikaanse Starfighter- en de Britse Hunter-straaljager.

Open Vliegtuigdagen
De SAAB Viggen zal naar verwachting op vrijdag 16 december rond 13.00 uur landen op de Luchthaven Lelystad en vervolgens de gehele kerstvakantie bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te zien zijn. De cockpit van de SAAB Viggen zal opengesteld worden tijdens de Open Vliegtuigdagen die in de kerstvakantie door de Aviodrome worden georganiseerd. In verband met de nog actieve schietstoel zal het publiek echter nog niet in de cockpit van de SAAB Viggen mogen plaatsnemen. De Aviodrome is in de Kerstvakantie dagelijks geopend.

bron:Aviodrome