Maandagmiddag wordt de eerste operatie uitgevoerd van een serie reconstructieve chirurgische ingrepen in Noord-Uganda. Hiermee willen Artsen zonder Grenzen en Interplast Holland slachtoffers van verminkingen, van wie onder meer lippen, oren, neuzen en vingers zijn afgesneden, helpen. Deze verminkingen maken deel uit van de extreem gewelddadige acties gericht op burgers die al enige jaren aan de gang zijn in de regio. Met de reconstructieve chirurgie kan de werking van sommige elementaire lichamelijke functies worden hersteld.

'Iets onmenselijkers dan zulke doelbewuste en wrede verminkingen, kun je je niet
voorstellen. Reconstructieve chirurgie kan hen helpen hun leven een stukje beter te
maken,' zegt Christine Schmitz, landencoà¶rdinator voor Artsen zonder Grenzen in
Uganda. 'Na de operaties zullen we hen met psychosociale zorg helpen deze
verschrikkelijke ervaringen te verwerken.'

'De patiënten die we nu behandelen zijn gekozen omdat zij door hun verminkingen geen normaal leven kunnen leiden,' aldus Dr. Rein Zeeman, de Nederlandse reconstructieve chirurg van Interplast Holland die de serie operaties leidt. 'Je moet je realiseren dat het voor iemand zonder lippen vrijwel onmogelijk is om te eten of te drinken. Wij willen deze groep zo snel mogelijk helpen.'

De eerste ronde van chirurgische ingrepen vindt deze week plaats, waarbij van twaalf
mensen onder meer hun lippen zullen worden gereconstrueerd. Omdat een aantal van de slachtoffers diverse verminkingen hebben, en dus nog meer chirurgische ingrepen nodig zijn, volgen elke drie tot zes maanden volgende ronden. In deze ronden zullen nieuwe patiënten worden opgenomen.

De operaties worden uitgevoerd in het St. Joseph's Missionary Hospital in Kitgum, in het noorden van Uganda. Dr. Rein Zeeman staat aan het hoofd van het chirurgische team, bijgestaan door een Ugandese reconstructieve chirurg en anesthesist. Artsen zonder Grenzen werkt samen met Interplast om de personen te selecteren en initieerde de samenwerking met Interplast. Het ziekenhuis en Artsen zonder Grenzen zullen samen de zorg voor de patiënten na de operaties op zich nemen.

bron:AZG