Nederlandse coà¶rdinator AzG in Darfur vanochtend gearresteerd Artsen zonder Grenzen is woedend over een tweede aanhouding van een medewerker in Sudan, vanochtend. De Nederlander Vincent Hoedt, regionaal coà¶rdinator voor Artsen zonder Grenzen in Darfur, is vanochtend gearresteerd in Nyala.  

Gisteren werd landencoà¶rdinator Paul Foreman in Khartoem gearresteerd en later op borgtocht vrijgelaten. 'Deze arrestaties zijn totaal onacceptabel', zegt algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen Geoff Prescott. 'De regering straft hulpverleners voor het doen van hun werk voor de slachtoffers van het conflict in Darfur.' 
 
De autoriteiten hebben Artsen zonder Grenzen beschuldigd van misdaden tegen de overheid, het publiceren van valse rapporten, spionage en het ondermijnen van de Sudanese maatschappij. Artsen zonder Grenzen eist dat alle beschuldigingen worden ingetrokken. 
 
'De arrestatie van twee belangrijke coà¶rdinatoren brengt onze hulpverlening ernstig in gevaar. De bevolking van Darfur, die al zoveel doorstaan heeft, mag niet lijden onder deze arrestaties', zegt Geoff Prescott. 
 
Artsen zonder Grenzen biedt al meer dan 20 jaar gezondheidszorg en noodhulp aan miljoenen Sudanese burgers. Artsen zonder Grenzen is de voornaamste partner van het Sudanese ministerie van Volksgezondheid in de strijd tegen kala azar. De organisatie heeft meer dan 60.000 Sudanezen voor deze ziekte behandeld. 
 
Artsen zonder Grenzen werkt met 180 internationale en 3.000 Sudanese medewerkers op 29 locaties in Darfur. In de afgelopen 12 maanden voerde Artsen zonder Grenzen in Darfur bijna een miljoen consulten uit en behandelde ze 50.000 ondervoede kinderen. Daarnaast biedt Artsen zonder Grenzen medische zorg aan mensen getroffen door epidemieën en geweld in heel Sudan. 
 
Paul Foreman (1960) werkt sinds 2002 voor Artsen zonder Grenzen. Hij heeft als landencoà¶rdinator voor Artsen zonder Grenzen gewerkt in Congo-Brazzaville, Angola en Irak. Foreman komt uit Carlshalton, in Groot-Brittannië. Vincent Hoedt (1970) werkt voor Artsen zonder Grenzen sinds 1996 en werd geboren in Rotterdam. Hij werkte in Colombia, Liberia, Democratische Republiek Congo, Sudan, Zambia, Albanië en Nigeria. Vincent werkte eerst als logisticus en later als projectcoà¶rdinator en landencoà¶rdinator. 
 
bron:AZG