Producent Endemol Nederland krijgt een beperkte ontheffing voor het filmen van een baby in het televisieprogramma ´Big Brother' op de zender Talpa. De Arbeidsinspectie wijst een onbeperkte ontheffing waar Endemol Nederland om had gevraagd af. De beperkte ontheffing geldt voor maximaal acht dagen, à©à©n keer per dag voor maximaal twee uur en past binnen de regels van de Arbeidstijdenwet.

De Arbeidsinspectie en Endemol Nederland hebben afspraken gemaakt over de praktische uitwerking van de beperkte ontheffing. Zo wordt de baby als die in het tv-programma wordt geboren, ondergebracht in een aparte kamer bij het Big Brother-huis. In deze kamer wordt niet gefilmd; dit in tegenstelling tot in het Big Brother-huis zelf waar permanent wordt gefilmd. De moeder van het kind die in het Big Brother-huis verblijft, heeft vrije toegang tot de babykamer. Dat geldt ook voor een verzorgster van buiten het Big Brother-huis, vermoedelijk à©à©n van de grootmoeders. Zij mag de baby onbeperkt bezoeken en meenemen naar buiten.

In het belang van de veiligheid, gezondheid en het welzijn van kinderen stelt de Arbeidstijdenwet regels aan het optreden van kinderen aan onder andere tv-programma's. Het komt vaker voor dat op grond van deze regels een ontheffing wordt verleend. Voorbeelden uit het verleden zijn enkele documentaires, een serie en een commercial.

bron:SZW