In een uiterst korte toespraak voor radio en televisie heeft CDA premier Balkenende de koninklijke famillie gefeliciteerd met de geboorte van de tweede dochter van Prinses Maxima en Prins Willem Alexander.

De premier zei het volgende:
"Vanmiddag, om 14.40 uur, zijn de Prins van Oranje en Prinses Mà¡xima de gelukkige ouders geworden van een gezonde dochter.

Namens de Nederlandse bevolking en de inwoners van de Nederlandse Antillen en Aruba wil ik hen van harte gelukwensen met hun tweede kind. En natuurlijk ook Prinses Amalia met haar zusje. Met moeder en kind gaat het uitstekend.

Deze geboorte is ook voor de grootouders een blijde gebeurtenis.

Wij wensen Hare Majesteit de Koningin en de ouders van Prinses Mà¡xima van harte geluk met hun nieuwe kleinkind.

Voor de koningin is dit - na de geboorte van kleindochter Luana - opnieuw een prachtig geschenk in haar jubileumjaar als vorstin.

Onze felicitaties gaan ook uit naar de verdere familie van de kleine prinses.

Deze baby heeft een speciale positie in onze monarchie. Zij is nu de derde in de lijn voor de troonopvolging.

Een belangrijke positie. In een bijzondere familie. Die op unieke wijze is verbonden met het Nederlandse volk. Al eeuwenlang. Het Huis van Oranje is van ons allen. Wij delen daarom vandaag ook allemà¡à¡l in de vreugde over deze geboorte.

Elk nieuw leven is een wonder. Het maakt dankbaar. Het brengt voor de ouders ook een grote verantwoordelijkheid met zich om dit kwetsbare leven te koesteren en te beschermen.

Wij hopen dat de Prins van Oranje en Prinses Mà¡xima deze dagen in alle rust voluit kunnen genieten van hun jonge gezin.

Voor Prinses Amalia is de geboorte van haar zusje natuurlijk een hele verandering. Iedereen gunt haar en de vandaag geboren prinses een gelukkige en onbezorgde jeugd. De ouders verdienen de ruimte om dit mogelijk te maken.

Op deze vreugdevolle en feestelijke dag gaan onze gedachten en goede wensen uit naar Prins Willem-Alexander, Prinses Mà¡xima, Prinses Amalia en het jonge prinsesje."

bron:RVD