Een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers 'zit er niet in' bij het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix, zegt minister-president Balkenende. Ook gratie voor gedetineerden 'ligt niet voor de hand'.

Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad. Hij reageerde hiermee op een initiatief uit de samenleving. Het idee van een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers past volgens hem niet binnen het beleid van het kabinet.

Balkenende gaf aan dat er al een gebaar is gemaakt voor 2200 àƒÆ’  2300 mensen. Ook kan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bij schrijnende gevallen individueel pardon verlenen. Dit is in enkele honderden gevallen gebeurd. Alle overige dossiers worden op dit moment bekeken en zorgvuldig behandeld, aldus Balkenende. Minister Verdonk verricht daarbij de toetsing.

Minister-president Balkenende geeft aan dat er ook geen collectieve gratie voor gedetineerden zal komen. Het instrument is al lang niet meer gebruikt en daar is 'een reden voor', volgens Balkenende. Er zijn individuele regelingen voor vervroegde vrijlating, onder meer gebaseerd op goed gedrag. Een ander belangrijk argument is voor Balkenende 'dat het recht nu eenmaal zijn loop moet hebben. Mensen zitten niet voor niets in de gevangenis'.

bron:RVD