In het najaar van 2005 werden de scholen verbonden aan de projecten Wereldschool en School Zonder Racisme opgeroepen om mee te doen aan een fotowedstrijd. De opdracht was: ‘Laat zien dat discriminatie niet thuishoort op school.’ Scholen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs stuurden hun foto’s in. De winnende foto is afkomstige van christelijke basisschool de Toermalijn uit Arnhem. De foto maakt deel uit van een grote collage met foto’s, tekeningen en teksten van de leerlingen van de school. Onder de kop ‘Toermalijn wil geen racisme!’ spreekt de directeur van deze school zich uit tegen geweld. De collage laat zien dat ook de leerkrachten en leerlingen van deze school leuk met elkaar willen omgaan en niet willen pesten.

Kim, Gepke, Kristel en Nathalie maakten de winnende foto. Zij willen laten zien dat er in hun klas verschillen zijn tussen leerlingen, maar dat er één grote overeenkomst is: zij zijn allemaal tegen racisme en geweld.
 Ook de foto’s van de Zuidwalschool uit Den Haag, OBS de Piramide uit Heerlen, en het Elzendaalcollege uit Boxmeer laten zien dat er op deze scholen geen plaats is voor discriminatie en racisme. Zij vieren op 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (Zuidwalschool), organiseren een cultuurproject (OBS de Piramide) of laten zien dat zij elke dag samen werken, samen eten, samen leren, etc. Deze laatste school voegt hieraan toe: “Wij laten elke dag in ons normale leven zien dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet of hoe je heet, en niet alleen bij projecten over discriminatie of bij een feest.”
De winnende scholen hebben allemaal de posterset ‘Feest!’ en een cd-bon toegestuurd gekregen.
 
bron:LBR