Zorgverzekeraar VGZ heeft na een Europese aanbesteding voor de levering van bedden en anti-doorligmatrassen leverancier Harting-Bank geselecteerd. Er waren maar een beperkt aantal leveranciers die konden voldoen aan de hoge kwaliteits-, en service eisen die VGZ stelde. Harting-Bank was een gunstige uitzondering. Met uitstekende producten en persoonlijke dienstverlening scoorden zij hoog. Bovendien scheelde het aanbod van Harting-Bank voor en bed met doorligmatras maar liefst 2200 euro ten opzichte van de duurste aanbieder.

Jaarlijks verstrekt VGZ1340 hoog-laag bedden en 950 doorligmatrassen in bruikleen aan daarvoor geïndiceerde verzekerden. De zogenaamde hoog-laag bedden worden in de thuissituatie gebruikt. Het nieuwe bed past qua gebruiksvriendelijkheid en huiselijke uitstraling bij die thuissituatie. De verzekerde heeft daarmee een bed dat zo min mogelijk de associatie met ziek zijn oproept.

Verzekerden waarbij er een indicatie is voor langdurig gebruik, krijgen direct een bed van Harting-Bank. Dit voorkomt het hinderlijke en soms emotionele omwisselen van een tijdelijk 'thuiszorg-bed' voor een bed van VGZ.

Niet iedere verzekerde komt in aanmerking voor vergoeding van een hoog-laag bed. VGZ heeft met Harting-Bank afgesproken dat zij indien nodig aan klanten uitleggen hoe de regelgeving omtrent de verstrekking in elkaar zit. Geen juridische brieven meer, maar persoonlijke aandacht voor elke aanvrager.

Uniek is het reinigingsprotocol voor de doorligmatrassen. VGZ en Harting-Bank hebben afgesproken dat de anti-doorligmatrassen in Duitsland worden gereinigd met een zogenaamde 'autoclaaf'. Dit voorkomt bacteriële besmetting. VGZ en Harting-Bank zijn daarmee de eersten die de autoclaaf ook voor thuiszorgproducten inzetten. Nu hebben alleen ziekenhuizen een autoclaaf.

bron:VGZ