Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip bezoekt van 7 tot en met 9 juni Kroatië en Servië-Montenegro samen met een bedrijvenmissie van 30 bedrijven. Deze zijn onder meer afkomstig uit de sectoren transport, engineering, tuinbouw en consultancy.  

Doel van de missie is het intensiveren van de wederzijdse economische en politieke contacten en het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven bij het ontwikkelen van activiteiten in beide landen. Aan de orde komt onder meer de stand van zaken bij de toenadering tot de EU en de commerciële mogelijkheden die daaruit voortvloeien.  
Van Gennip zal in Kroatië onder andere gesprekken hebben met minister Branko Vukelic van Economie, Arbeid en Ondernemerschap en met vice-premier Damir Polanec. In Servië-Montenegro zal zij onder meer spreken met minister Predrag Ivanovic van Internationale Economische Relaties van de Unie, met de Servische vice-premier Milan Parivodic en met de minister voor Europese integratie van Montenegro, mevrouw Gordana Djurovic. Ook zal zij enkele bedrijven bezoeken. 
 
Kroatië, met 4,4 miljoen inwoners, voerde in 2003 voor ruim 300 miljoen euro in uit Nederland en exporteerde E 38 miljoen. Servië-Montenegro (10,8 miljoen inwoners) importeerde in 2003 voor bijna E 180 miljoen uit Nederland en exporteerde voor E55 miljoen naar ons land. De stijgende export naar beide landen bestaat grotendeels uit industriële producten zoals machines en materieel, chemische producten, kantoor- en automatiseringsapparatuur maar ook uit landbouwproducten. 
 
bron:EZ