Holland bestaat niet ?! is een 8-delige televisieserie over de provincies Noord- en Zuid-Holland en is speciaal gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix.

In elke aflevering gaat een bekende Nederlander op zoek naar specifieke kenmerken van de beide provincies. Bestaat Holland en bestaan Hollanders, zoals er bijvoorbeeld Friezen bestaan? In zeven afleveringen wordt gekeken naar wat nu echt kenmerkend is voor Noord- en Zuid-Holland. Aflevering acht is een compilatie van de hoogtepunten uit de eerder uitgezonden programma's.

Elk programma staat in het teken van een thema. De bekende Nederlander gaat samen met een onbekende Hollander op zoek naar bijzondere, gekke en interessante plekken in de beide provincies. Aflevering à©à©n heeft als thema ´Hollandse wegen'. Dieuwertje Blok probeert het bijzondere van ons wegennet in kaart te brengen door op verschillende manieren Noord- en Zuid-Holland te doorkruisen.

Zo vliegt zij van Hilversum via Hoorn en Amsterdam naar Rotterdam. Daar aangekomen gaat de tocht verder over land richting de havens. Na een reisje met de watertaxi eindigt het programma met een toerrit per motor. Gedurende die reis praat zij met mensen uit de provincies onder andere over het thema van de uitzending.

In de circa 25 minuten durende programma's, wordt de bekende Nederlander meegenomen voor een 'Dagje Holland'. Tijdens deze reis wordt naast het thema ook openhartig gesproken over tal van andere zaken. Tevens bevat elke aflevering een vast terugkerend onderwerp over dialect en is er een kijkersvraag. In elke aflevering worden schilderijen getoond van Hollandse meesters uit het Haagse Mauritshuis. De kijker moet bepalen of het daadwerkelijk om een echte Hollandse meester gaat.

De zeven verschillende thema's waarover gesproken wordt tijdens deze ontmoetingen zijn: jeugd, feest, plezier, helden, eten, luchten en wegen. De bekende Nederlanders die tijdens deze serie hoofdgast zijn en een dag op reis gaan zijn: Dieuwertje Blok, Vincent Bijlo, Maarten Spanjer, Jan Siemerink, Martin van Waardenberg, Joop Braakhekke en Howard Komproe.

De serie wordt uitgezonden op drie regionale televisiezenders. TV West bijt het spits af op 4 oktober en zendt elke dinsdag wekelijks Holland bestaat niet ?! uit om 17.30 uur. Herhalingen zijn te zien ook op dinsdagen om 19.30, 21.30 en 22.30 uur en op woensdagen om 9.30, 11.30 en 13.30 uur. TV Noord-Holland brengt wekelijks een aflevering op zaterdag steeds om 11.30 uur (herhalingen op zaterdagen om 14.30 en 17.30 uur). De eerste uitzending is op 8 oktober. TV Rijnmond zendt deze serie ook wekelijks uit, te beginnen op zondag 30 oktober om 17.23 uur.

Deze televisieserie maakt onderdeel uit van een aantal evenementen dat door de beide provincies wordt georganiseerd voor alle inwoners in het kader van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Op 4 en 11 november bezoekt de Koningin Noord- en Zuid-Holland. Deze provincies hebben de maand november dan ook uitgeroepen tot 'HollandMaand'. Behalve deze activiteit zijn verder lespakketten voor basisscholen ontwikkeld, wordt een gezamenlijke Statenzitting in Dordrecht gehouden, zijn inwoners uitgenodigd om een Hollands volkslied te schrijven en wordt een speciale HollandQuiz gespeeld tussen basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8.

bron:TV West