Deze week gaan bekende dj's en presentatoren voor FNB, voorheen de blindenbibliotheek, verhalen voorlezen die verzameld worden op een speciale cd. FNB, dat lectuur en informatie toegankelijk maakt voor mensen die in hun leesvermogen beperkt zijn, heeft deze actie speciaal op touw gezet in het kader van de eerste Week van het Luisterboek.

Van 2 tot en met 13 november 2005 staan gesproken boeken centraal. De organisatie van deze week is in handen van diverse uitgevers van commerciële luisterboeken en de boekhandel. Non-profit organisatie FNB, de "bakermat" van gesproken lectuur, doet daar dus aan mee via de speciale gesproken uitgave gelezen door bekende stemmen. Mensen met een leeshandicap kunnen deze cd vanaf 10 november gratis aanvragen bij FNB via telefoonnummer (0486) 486 486 of [email protected].

U hoort op deze speciale uitgave o.a. de stemmen van cabaretier en presentator Dolf Jansen, van presentatrice van BNN United Astrid de Jong en de 3FM dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Martijn Muis. Maar ook Aldith Hunkar, Astrid Kersseboom en Sacha de Boer van het NOS Journaal en Margreet Spijker en Jeroen Latijnhouwers van RTL Nieuws doen mee. Verder lezen ook presentatoren Jeroen Pauw, John Jansen van Galen, Tom van ´t Hek, nieuwslezer Arend Langenberg (Sky Radio radio Veronica en Classic FM), SBS presentatrice Cilly Dartell en cabaretier en presentator Paul de Leeuw een verhaal voor. Het gekozen boek is een door Joost Zwagerman samengestelde bundel met korte verhalen getiteld: De Nederlandse en Vlaamse Literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen. Daaruit wordt een selectie gemaakt.

FNB is verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap. Er is een collectie van ruim 34.000 romans en licht informatieve boeken beschikbaar. Ook zijn er meer dan 350 verschillende kranten en tijdschriften in gesproken vorm. Scholieren en studenten kunnen hun studie en vaklectuur in gesproken vorm, in braille of in vergrote vorm bij FNB aanvragen. Daarnaast is er een ruime collectie aan digitale uitgaven van kranten, tijdschriften en studie en vaklectuur via de internetservice www.anderslezen.nl beschikbaar voor mensen met een leeshandicap.

bron:FNB