In een oplage van 575.000 wordt vanaf vrijdag 20 oktober een speciale editie van het boek Dubbelspel gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken in Nederland. Onder de noemer Nederland Leest wordt iedereen in Nederland uitgenodigd dit boek van Frank Martinus Arion uit 1973 te lezen en er met elkaar over te discussiëren.

Het officiële startschot van deze nieuwe, jaarlijks te houden campagne wordt op vrijdag 20 oktober gegeven door de minister van OCW Maria van der Hoeven en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Zij delen Dubbelspel uit aan de parlementsleden. Oud-bewindslieden Cultuur attenderen die dag in de Openbare Bibliotheek Den Haag het publiek op deze nieuwe campagne. Dit alles ten doel om met zoveel mogelijk mensen dit boek te lezen en bespreken. Nederland Leest wordt op vrijdag 17 november feestelijk afgesloten in vele bibliotheken.

Hella S. Haasse schreef voor deze eerste editie van Nederland Leest een Lofrede die vandaag in de Cuypers Bibliotheek van het Rijksmuseum werd uitgesproken door Philip Freriks. Hij is de komende jaren ambassadeur van Nederland Leest. “Dubbelspel is een voorbeeld van wat herlezen teweeg kan brengen. Dertig jaar geleden gold de roman dadelijk als verrassend: informatief en vol mensenkennis, humor en inzicht, geschreven in soepel, beeldend Nederlands, verrijkt met elementen uit de Caribische cultuur. Bij herlezing nu blijkt het boek dubbel interessant”, aldus Haasse.

Dubbelspel was het debuut van de op Curaçao geboren en getogen schrijver Frank Martinus Arion. Naast de gratis bibliotheekeditie geeft de CPNB een eenmalige luxe editie uit, in harde kaft gebonden, die vanaf 20 oktober in de boekwinkel voor € 10,- verkrijgbaar is.

Nederland Leest is geïnspireerd op de uiterst succesvolle Amerikaanse campagne One Book, One City, die sinds 2001 in tientallen Amerikaanse steden en staten wordt georganiseerd. Deze door de overheid en bibliotheken gestimuleerde campagne – met discussies over telkens één boek - blijken zowel het lezen als de binding tussen mensen onderling te bevorderen. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB.

Naast de vele personen die Nederland Leest steunen, zullen ook organisaties dit doen. Zo maakte NS – de hoofdsponsor van de Stichting CPNB – vandaag bekend aan al haar medewerkers - in een totale oplage van 66.000 - enkele exemplaren van Dubbelspel te geven; één exemplaar voor henzelf en de rest om een eigen leeskring met familie of vrienden te beginnen.

bron:CPNB