De bemanning van het fregat Hr.Ms. Van Amstel en ingescheepte mariniers zijn ingezet voor de hulpverlening aan het zwaar getroffen Biloxi, een stadje oostelijk van New Orleans. De kustplaats met ruim 50.000 inwoners werd eveneens geteisterd door de orkaan Katrina, maar staat niet onder water.

De Van Amstel ligt sinds woensdag 7 september voor de kust van Biloxi. Het schip heeft naast de reguliere bemanning van 150 koppen nog veertig man extra aan boord voor onder meer medische hulp en de twee Lynx helikopters. Doordat de orkaan de gesteldheid van de zeebodem heeft veranderd, kan het fregat moment nog niet dicht onder de kust varen in de Mississippi Sound'. Landingsvaartuigen van de USS Bataan zorgen echter voor vervoer naar de wal.

Inmiddels zijn met de boordhelikopters van Hr.Ms. Van Amstel verkenningen uitgevoerd. Ook is de bemanning van de Van Amstel reeds in verschillende ploegen aan land geweest. Die verlenen hulp bij een distributiecentrum, beveiligen het strand waar luchtkussenvaartuigen met hulpgoederen aankomen en assisteren bij het weer in gebruik nemen van overheidsgebouwen.

Het fregat is in eerste instantie voor twee weken beschikbaar voor hulp aan de getroffen Amerikanen.

bron:MinDef