9-6-2005. De Amsterdamse recherche heeft met de arrestatie van drie veelplegers uit West een bende bejaardenoplichters opgerold. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ruim 160 misdrijven. Inmiddels zijn er 40 zaken daadwerkelijk aan het trio gelinkt. De oplichters hadden het met name gemunt op 65-plussers en gaven zich steevast uit voor medewerker van een gerenommeerd bedrijf (NUON, Postbank etc).

Op het spoor

Rechercheurs van het bureau Opsporing van het vijfde district kwamen de oplichters eind 2004 op het spoor toen à©à©n van hen werd betrapt bij het pinnen met een gestolen pinpas. Deze actie werd vastgelegd op een bewakingscamera. De binnen het korps verspreidde beelden leverden al snel een herkenning op.

Uit onderzoek bleek dat de man, die zich uitgaf voor een medewerker van een gerenommeerd bedrijf, de pinpas door list en bedrog had buitgemaakt. Deze werkwijze werd veelvuldig gebruikt in West. Slachtoffer waren vooral oudere bewoners. De nepmedewerkers van NUON of Postbank wisten hun slachtoffers belangrijke gegevens te ontfutselen. Sommigen gaven zelfs pinpas en code aan de charlatans. In enkele gevallen moesten zij een code intoetsen in een geprepareerd apparaat. Met deze gegevens plunderden de oplichters de rekeningen van de bejaarden.

Betrapt
Eind april sloot het net zich rond de groep oplichters toen twee van hen op heterdaad werden betrapt bij het aanbieden van een (nep)postpakket in een bejaardenhuis. Een derde verdachte werd later in de kraag gegrepen en een vierde wordt nog gezocht. Meer arrestaties worden overigens niet uitgesloten. Het gaat in bijna alle gevallen om veelplegers, zogenaamde harde kern jongeren. Bij huiszoekingen werden gestolen goederen, circa 100.000 euro aan contanten en ander belastend materiaal aangetroffen. Ook werden twee auto's in beslag genomen. Vier familieleden die profiteerden van de door misdrijf verkregen opbrengsten werden ook gearresteerd en verhoord.

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland