De vice-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer heeft gisteren gesuggereerd dat Benedictus XVI graag zijn macht met de diocesane bisschoppen wil delen. Volgens de Amerikaanse dominicaan Augustine Di Noia heeft de huidige paus collegialiteit vrijwel letterlijk ´hoog in het vaandel' staan.

Di Noia, die jarenlang met kardinaal Ratzinger samenwerkte in de Congregatie voor de Geloofsleer, zei tegenover Radio Vaticana dat het "veelbetekenend" is dat Benedictus de bisschopsmijter en niet de traditionele pauselijke tiara heeft opgenomen in zijn wapenschild. Die keuze duidt er volgens hem op dat Benedictus niet als een monarch wil worden gezien, maar als bisschop temidden van bisschoppen. "In die bisschopsmijter komt een enthousiaste omarming van collegialiteit tot uiting", aldus Di Noia.

Vooral Amerikaanse katholieken hebben zich vaak beklaagd over de mate van contrà´le die het Vaticaan uitoefende over de RK-Kerk in de VS tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II. Anderen stelden dat Rome wel moest ingrijpen omdat de Amerikaanse bisschoppen te laks waren bij de handhaving van de kerkelijke leer.

bron:RKK