De orgels van de Grote Sint Laurenskerk behoren tot de beroemdste en meest gewaardeerde muziekinstrumenten van de wereld. Het gaat om het kleine Van Covelensorgel uit 1511 - het oudste bespeelbare orgel van Nederland - en het grote Van Hagerbeer/Schnitgerorgel uit 1645/1725, dat bij uitstek geschikt is voor de muziek van Bach. Onlangs werd in Alkmaar het succesvolle tweejaarlijkse Organ Festival Holland gehouden, waaraan jonge organisten uit de hele wereld deelnamen.

Maar ook gedurende de resterende zomermaanden worden de orgels veelvuldig bespeeld: tijdens de vrijdagse kaasmarkten telkens twee korte concertjes van een half uur (om 11.30 en 12.30 uur) en tijdens de zomeravondserie op woensdag met een avondvullend programma (incl. pauze) van 20.00 tot uiterlijk 22.00 uur.
De toegang voor de kaasmarktconcerten is à¢?¬ 3,00 / kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De toegang voor de woensdagavondconcerten is à¢?¬ 6,00 (65+ à¢?¬ 5,50, CJP à¢?¬ 4,50).

Woensdag 6 juli: Kimberly Marshall (USA) Een dans door de tijd / A Dance through Time
De Amerikaanse organiste en musicologe Kimberly Marshall heeft een grote naam op het gebied van de middeleeuwse orgelmuziek. Haar recital ´Een dans door de tijd' geeft een prachtig overzicht van de diverse dansvormen van de middeleeuwen tot en met de barok.
Vanzelfsprekend worden de middeleeuwse dansen op het Van Covelensorgel gespeeld. Dit orgel leent zich daar uitstekend voor vanwege de bijzondere klank. Estampies, Pavanes, Galliardes en Passamezzi van toentertijd beroemde componisten, onder andere  Frescobaldi en Cabezà³n.
Het grote orgel danst in vroege en late barokstijlen zoals Balletto's en Pavanes, Ciacona's en Passacaglia's. De muziek van de Amsterdammer Jan Pieterszoon Sweelinck sloeg in zijn tijd enorm aan. Organisten uit omliggende landen kwamen naar hem toe om het vak te leren. De muziek van Buxtehude en Bach lijkt wel speciaal geschreven voor het grote orgel. Deze briljante muziek komt nergens zo mooi tot zijn recht als in de klankenschittering van het Alkmaarse orgel.
Kimberly Marshall besluit haar recital met de befaamde Passacaglia van Joh. Seb. Bach. Voor en na die tijd is het geen enkele componist gelukt om deze dansvorm zo overtuigend in muziek om te zetten. Daarom geldt eigenlijk: dit stuk moet je eens in je leven gehoord hebben en als je dat doet, zul je het ongetwijfeld nog eens willen beluisteren!
Woensdag 6 juli: Grote Laurenskerk, Koorstraat 2, Alkmaar. Aanvang 20.00 uur. à¢?¬ 6,- (à¢?¬4,50)

bron:Jan Zwart