De bestuursrechter in Rotterdam heeft dinsdagmiddag het beroep van Feyenoorder Salomon Kalou afgewezen. De voetballer uit Ivoorkust vocht het besluit van minister Rita Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken) aan om hem een versneld Nederlands paspoort te weigeren.De bestuursrechter is het met Verdonk eens dat Kalou eerst de naturalisatietoets moet halen. In november vorig jaar zakte hij voor het eerste deel van dat examen. Door de afwijzing van het beroep kan Kalou het komende wereldkampioenschap in Duitsland met het Nederlands elftal definitief vergeten.

Verdonk had aan Kalou op basis van zijn status als topsporter vrijstelling kunnen verlenen voor het halen van de naturalisatietoets. Dat deed ze niet, mede op grond van de strengere regelgeving die sinds 2003 van kracht is. Verdonk zag ook geen aanmerkelijk Nederlands belang in een versnelde naturalisatie van Kalou.
Dat de Afrikaanse aanvaller niet aannemelijk kon maken dat hij zich voor langere tijd in Nederland wilde vestigen, speelde in haar besluitvorming eveneens een belangrijke rol. Dat laatste argument van Verdonk schoof de bestuursrechter van tafel. „Maar er zijn geen bijzondere omstandigheden om Kalou vrijstelling te geven voor de naturalisatietoets”, aldus de bestuursrechter.
bron:Rechtbank Rotterdam