(Persbericht) Kaspersky Lab ondersteunt Safer Internet Day 2011

Moskou / Utrecht, 8 februari 2011 Internet is onderdeel van het dagelijks leven van jongeren. Van Facebook tot World of Warcraft, kinderen en tieners zijn tegenwoordig meer geïnteresseerd in internetten dan in tv kijken. Als gevolg worden hun levens verrijkt met nieuwe kennis en ervaringen, maar ze komen ook gevaren tegen die ze kwetsbaar en bang kunnen maken. Kaspersky Lab ondersteunt Safer Internet Day - 8 februari 2011 - door een speciale website aan te bieden met informatie en video‘˜s over het online beschermen van kinderen: www.itsmorethanagame.eu.

Van expliciet en ongepast materiaal, pesten en het verkeerd gebruiken van persoonlijke gegevens tot illegaal downloaden en copyright-overtredingen; het is essentieel dat we bevatten hoe groot de risico‘˜s zijn die onze kinderen tegenkomen, wat het met ze doet en hoe we ze er tegen kunnen beschermen.

Nieuw onderzoek van EU Kids Online toont aan dat ongeveer driekwart (74 procent) van de jongeren tussen de leeftijden negen en zestien het internet gebruiken om games te spelen en meer dan de helft (57 procent) heeft een profiel op een social network website.(1) Het meest recente Global Habbo Youth Survey laat een trend zien dat tieners steeds meer bestanden onderling uitwisselen (vooral muziek), zo‘˜n 39 procent, en dat ze meer online shoppen, zo‘˜n 25 procent.(2) Aan de andere kant laat het onderzoek van EU Kids Online zien dat à©à©n op de acht (12 procent) van negen- tot zestienjarigen wel eens van slag zijn geraakt van iets dat ze online hebben gevonden.

à¢â‚¬Å“Het zit in het instinct van een ouder om je kind te willen beschermen tegen kwaad,à¢â‚¬ zegt Andreas Lamm, Managing Director Kaspersky Lab Europe. à¢â‚¬Å“Dat is misschien niet altijd mogelijk, maar we kunnen veel doen om het gevaar te minimaliseren, zowel in de buitenwereld als in de digitale wereld.à¢â‚¬

Voor Kaspersky Lab betekent dit het ontwikkelen van beveiligingssoftware met ouderlijk toezicht en geavanceerde controlemiddelen die makkelijk zijn te gebruiken en in te stellen. Ouders kunnen de tijd dat hun kind online zit beperken, de toegang blokkeren tot bepaald materiaal en websites, en monitoren hoe hun kind e-mail en sociale netwerken gebruikt, zoals Facebook en Twitter.

à¢â‚¬Å“We geloven daarnaast dat technologie alleen niet genoeg is. Daarom bevat onze website www.itsmorethanagame.eu advies en richtlijnen voor ouders, voogden en kinderen. Het beschermen van jongeren online betekent met ze in gesprek gaan over de gevaren en ze het vertrouwen en de controle geven om veilig te surfen.à¢â‚¬

Dit houdt ook in dat er goed moet worden nagedacht voordat een foto wordt geplaatst of persoonlijke details worden gedeeld, dat ze weten hoe ze ongewenste contacten kunnen blokkeren, hun game-identiteit en gegevens kunnen beschermen, dat ze de beveiligingsinstellingen kennen die horen bij de websites die ze bezoeken en dat ze bestanden legaal en verantwoord delen en downloaden.

Om meer te weten te komen over de verschillende activiteiten die plaatsvinden op Safer Internet Day 2011 kunt u kijken op www.saferinternet.org.

Meer informatie
Journalisten zijn welkom om met de virusanalisten van Kaspersky Lab in gesprek te gaan om zo informatie over internetdreigingen en het online beschermen van jongeren uit eerste hand te horen. In geval van interesse neem dan contact op met The Communication Force: +31 (0)23 56 56 850.

Bronnen
(1) Risks and safety on the internet: The perspective of European children. Initial findings from the EU Kids Online survey of 9-16 year olds and their parents, 21 October 2010.
(2) Global Habbo Youth Survey 2008, published by Sulake, Finland 2008

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico‘˜s als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.
Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in onder andere de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie zie www.kaspersky.com/nl of www.securelist.com voor het laatste nieuws over internetbeveiliging, alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner.

Noot voor redacties:
Voor hoge resolutie beeldmateriaal en overige informatie kunt u contact opnemen met onderstaande contactpersonen

Kaspersky Lab
Jeroen de Bruijn
Tel. +31 (0)30 752 95 00
[email protected]

The Communication Force
Caroline Breure
Tel. +31 (0)23 56 56 850
[email protected]