Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wil uiterlijk in augustus duidelijkheid over de planning van de bij de invoering van de OV-chipkaart betrokken vervoerbedrijven. Dit heeft zij vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. De minister heeft deze informatie nodig om in te kunnen schatten wat het effect is op het verdere besluitvormingsproces rond de invoering van de OV-chipkaart.

De vervoerbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de proef met de OV-chipkaart in Rotterdam (NS, RET, Connexxion) hebben het ministerie laten weten dat zij door technische problemen met de software, vertraging hebben opgelopen. De bedrijven hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben voordat de OV-chipkaart landelijk kan worden ingevoerd. Het systeem moet volledig betrouwbaar zijn voordat reizigers er op grote schaal gebruik van gaan maken.

De minister zou in september van dit jaar definitief beslissen over de invoering van de OV-chipkaart en het afschaffen van het huidige nationaal vervoerbewijs, de strippenkaart. Doordat de vervoerbedrijven meer tijd nodig hebben verschuift dit moment. De minister kan pas een besluit nemen na afronding van de proef. Deze levert informatie over de technische werking van het systeem, reizigersacceptatie en verkrijgbaarheid van de OV-chipkaart.

bron:VenW