Het educatieschip de Watervlo van Stichting Reinwater ligt van zondag 5 tot en met vrijdag 10 juni in het Noordhollands Kanaal langs de Voormeer (bij de Schelphoek). Het schip wordt wel omschreven als een 'unieke combinatie van sprookjespark, museum en laboratorium". Aanstaande zondag 5 juni begint het met een open dag: dan is iedereen welkom van 12 tot 17 uur (toegang gratis). De dagen daarna zijn speciaal voor groepen van enkele Alkmaarse basisscholen.

Het educatieschip, volgens Milan (8) uit Nijmegen 'de beste boot van de wereld', is van de Stichting Reinwater die ermee door heel Nederland vaart. Vroeger vervoerde het schip zand, maar nu is het ruim volledig omgebouwd tot tentoonstellings-ruimte. Overal waar de MS Watervlo aanlegt, kunnen jong en oud spelenderwijs leren over water. Het schip komt op uitnodiging van de gemeente naar Alkmaar. Aan boord hijst wethouder Simon Binnendijk van Stadsbeheer, Milieu- en Waterbeleid op zondag 5 juni om 12 uur de Alkmaarse vlag in top en rolt de loopplank uit voor het publiek.

Aan boord van de Watervlo beleven kinderen een avontuurlijke les over water. Stichting Reinwater wil de jeugd laten zien hoe mooi en bijzonder het water is en hoe belangrijk het is dat er goed voor gezorgd wordt. Bovendien, waar kun je beter over water leren dan op het water zelf?

In het ruim van de Watervlo zit een spetterende tentoonstelling met allerlei verschillende activiteiten. Neptunus, heerser van de zee, vertelt vanuit zijn grot hoe bijzonder en belangrijk water voor ons allemaal is en dat iedereen, ook de kinderen, voorzichtig moeten zijn met 'zijn' mooie water. In het ruim ontdekken de kinderen hoe de kringloop van het water in elkaar zit, ze ondervinden hoeveel water zijzelf iedere dag gebruiken en hoeveel een kind in Afrika gebruikt. In de duikboot aan boord van het schip, krijgen de kinderen de kans om een kijkje te nemen in de wonderbaarlijke onderwaterwereld. En er is een heus laboratorium aan boord van het schip waarin de kinderen de kwaliteit en de eigenschappen van het water kunnen onderzoeken.

De basisscholen die van maandag tot en met vrijdag langs zullen komen met groepen kinderen zijn De Kennemerpoort, De Driemaster, Kardinaal de Jong en De Kring.

bron:Gemeente Alkmaar