De Filmmuseum restauratie van de vorig jaar teruggevonden Hollywoodklassieker Beyond the Rocks (Sam Wood, 1922) is geselecteerd voor het programma Cannes Classics van het prestigieuze Filmfestival van Cannes. Beyond the Rocks is de eerste Nederlandse productie die in dit programmaonderdeel wordt vertoond. Tijdens het festival beleeft de restauratie van Beyond the Rocks, met nieuwe Engelse tussentitels, zijn internationale premià¨re.  
Het 58ste Filmfestival van Cannes vindt plaats van 11 tot en met 22 mei. 

De verloren gewaande klassieker Beyond the Rocks werd onder de Nederlandse titel Gouden Boeien, en met Nederlandse tussentitels, teruggevonden in het archief van het Filmmuseum. Filmhistorici waren al bijna driekwart eeuw op zoek naar dit melodrama, de enige film waarin de Hollywoodsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen optreden. Tijdens de restauratie besloot het Filmmuseum de originele Nederlandse tussentitels te handhaven en daarnaast een aparte versie met nieuwe Engelse tussentitels te maken. Deze Engelse versie wordt op 19 mei tijdens Cannes Classics gepresenteerd.  
 
Cannes Classics werd in 2004 in het leven geroepen om via nieuwe kopieën van klassiekers ons filmerfgoed onder de aandacht te brengen. Dit jaar bevat het programma, naast de vertoning van Beyond the Rocks, onder meer een hommage aan James Dean - onder de titel 'Forever Young' - naar aanleiding van zijn dood precies 50 jaar geleden en een presentatie van de door Martin Scorsese opgerichte Film Foundation met een nieuwe restauratie van The River (Jean Renoir 1951).  
 
Beyond the Rocks is in Cannes te zien met de nieuwe score van Henny Vrienten. Geheel in Hollywood-stijl heeft de componist de film van een grootse en meeslepende score voorzien. Op uitnodiging van het Filmmuseum schreef hij al eerder scores voor stille-filmproducties als Het geheim van Delft (Maurits Binger, 1917/1995) en Zeemansvrouwen (Henk Kleinman, 1930/2003). Bij het creëren van soundtracks voor stille films maakt Vrienten optimaal gebruik van de vrijheid die hij heeft als componist. 'Wat voor een schrijver een wit vel is, zijn voor mij stille, bewegende beelden', aldus Vrienten in het Volkskrant-magazine (23-11-2003)  
 
Vanaf 26 mei is Beyond the Rocks, met de originele Nederlandse tussentitels, in de Nederlandse filmtheaters - waaronder Filmmuseum Cinerama - te zien.  

bron:Filmmuseum