De gemeenten, politie en overige veiligheidsdiensten kijken terug op een nagenoeg probleemloos verlopen bezoek van president George W. Bush op zaterdag 7 en zondag 8 mei aan Zuid-Limburg. Een pakket veiligheids- en verkeersmaatregelen heeft gezorgd voor een ordelijk verloop van het presidentiële bezoek. De maatregelen hebben slechts beperkt ongemak voor de omwonenden en bezoekers opgeleverd. De website en het callcenter, een gezamenlijk initiatief van de gemeenten en de politie, hebben de omwonenden en bezoekers geïnformeerd over de getroffen maatregelen.

Door de grote toeloop van bezoekers bij veilinghal de Fremme in Margraten, is zondagmorgen tijdelijk een stagnatie in de doorstroming aan de detectiepoortjes ontstaan. Dat kwam mede doordat parkeerplaatsen, ingericht in weilanden, door de hevige regenval moeilijk begaanbaar waren geworden. De politie heeft er door extra inzet van de Mobiele Eenheid voor gezorgd dat alle bezoekers tijdig op de begraafplaats aanwezig konden zijn voor de ceremonie. De bezoekers kregen drie kwartier extra de tijd om zich te melden bij de begraafplaats.

Ongeregeldheden
De betoging zaterdagmiddag op Plein 1992 is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De politie heeft zaterdagmiddag aan de Lage Barakken in Maastricht een persoon aangehouden op grond van overtreding van de APV. De 22-jarige man uit het Franse Bezancourt probeerde een putdeksel te lichten. Zondagmorgen zijn zes personen aangehouden op grond van artikel 461 wetboek van strafrecht. Zij bevonden zich op verboden terrein rond het Chà¢teau Sint Gerlach. Slecht twee van hen gaven hun identiteit op. Het betreft een 31-jarige vrouw uit Utrecht en een 17-jarige man uit Heerlen. De politie heeft zondagmorgen in Margraten aan zes personen de toegang ontzegd op de militaire begraafplaats, op grond van artikel 11 en 12 van de noodverordening.

Verkeersmaatregelen
De president arriveerde zaterdag rond 19.15 uur op vliegveld Maastricht Aachen Airport, waar hij werd ontvangen door Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de heer B.R. Bot in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur C. Sobel. Hierna vertrok de president met zijn gezelschap, onder wie zijn echtgenote Laura en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken mevrouw W. Rice, naar Chà¢teau Sint Gerlach in Houthem in de gemeente Valkenburg aan de Geul. De A2 en de A79 waren enige tijd voor alle verkeer afgesloten om de presidentiële stoet ongehinderd doorgang te kunnen verlenen.
Zondagochtend volgde een ontbijtbespreking tussen president Bush en minister-president J.P. Balkenende. Aansluitend sprak de president met een tiental Amerikaanse en Nederlandse jongeren, waarna hij zich naar de militaire begraafplaats in Margraten begaf. Op de begraafplaats werd president Bush ontvangen door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Het presidentiële gezelschap is zondagmiddag rond 12. uur vertrokken via vliegveld Maastricht Aachen Airport naar Moskou. Tussen 09.30 uur en 12.30 uur waren de A2, de A79, de stadstraverse en de N278 voor alle verkeer gesloten. De N278 tussen Maastricht en Margraten wordt zondagmiddag gefaseerd opengesteld. De vele bezoekers die uit Margraten vertrekken, maken een normaal verkeer op de rijksweg tijdelijk lastig.
 
bron:politie Limburg-Zuid