Met vijf sterren zijn de bibliotheken van Amstelveen en Maastricht tot de beste bibliotheken van Nederland uitgeroepen. Dit was het resultaat van een geheime inspectie van inspecteurs van weekblad Vrij Nederland bij zo'n 27 bibliotheken in het land.

Vandaag reikte Jeroen Vullings, coà¶rdinator boeken van Vrij Nederland, een trofee uit aan Els Verhagen, directeur Bibliotheek Amstelveen. Dit gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers vanuit politiek en cultureel Amstelveen en uiteraard de klanten van de bibliotheek.

De inspecteurs van Vrij Nederland ervoeren het bezoek aan de Bibliotheek Amstelveen als een feest. Er was volop waardering voor de architectuur, het design dat in alles is doorgevoerd en de hoeveelheid studieplekken en computers. Maar ook wat boeken,(blad)muziek, cursussen op cd-rom, games, luisterboeken en boeken in andere talen betreft heeft de bibliotheek alles in huis. Daarnaast was er waardering voor de ruimte en aandacht voor kinderen en jongeren wat onder andere blijkt uit de lange rijen knipselmappen en documentatie.

Bibliotheek Amstelveen staat voor toegankelijkheid van kennis en cultuur in de Amstelveense samenleving en stimuleert het gebruik van informatie en het genieten van literatuur en kunst. Om deze missie te realiseren wordt veel werk verzet. Het vergt tijd om de kennis, de vaardigheden en attitude van de organisatie af te stemmen op de nieuwe functies en kwaliteitseisen van een eigentijdse bibliotheek. Deze ingrijpende vernieuwingen worden in de hele bibliotheekbranche doorgevoerd.

De 'echte' bibliotheekvernieuwing is het stimuleren van het gebruik van alles wat de bibliotheek te bieden heeft en er voor zorgen dat de mensen er vooral van kunnen genieten. Dat staat centraal in de strategie van de Bibliotheek Amstelveen. Dat vergt niet alleen een mooi gebouw, maar vooral ook mooie collecties, goede faciliteiten, informatieve en culturele evenementen en servicegerichte en professionele medewerkers.

De opzet van een traditionele bibliotheek, waar men hoofdzakelijk boeken leent en leest, verandert in de richting van een centrum waar toegang geboden wordt tot kennis, informatie, cultuur en verbeelding. Het is een plaats waar liefde en belangstelling ontstaan voor lezen, schrijvers, literatuur, poëzie, verhalen, films en muziek en je kunt er terecht voor een grote hoeveelheid informatieve en educatieve activiteiten.

Bibliotheek Amstelveen heeft in 2004 ( samen met Dublin en Wenen) een Landmarkt Libraries Award, de Europese waardering van bibliotheekcollega's, gewonnen. Daarnaast won de bibliotheek in 2004 de Bibliotheek Innovatieprijs voor de jongerensite www.voel-bibliotheek-amstelveen.nl. Sinds de nieuwe Centrale vestiging 4 jaar geleden in gebruik is genomen is het bezoekersaantal met 120 % gestegen.

bron:Vereniging van bibliotheken