Met een grote meerderheid van stemmen is De Nieuwe Bijbelvertaling gekozen tot winnaar van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2005. De Nieuwe Bijbelvertaling krijgt daarmee de titel Boek van het Jaar 2005. Dit is vanmiddag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de prijs.

Voor de prijs waren onder meer genomineerd Knielen op een bed violen van Jan Siebelink en Sonny Boy van Annejet van der Zijl. In totaal brachten 92.075 mensen een stem uit voor de verkiezing van het Boek van het Jaar. Vorig jaar stemden 40.604 mensen. Het is voor het eerst in het bestaan van deze prijs dat een niet-genomineerd boek wint.

De Nieuwe Bijbelvertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting verscheen in diverse edities. Onder meer bij Em. Querido's Uitgeverij B.V. en Uitgeverij Jongbloed (literaire editie); Uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep (in de Gouden Reeks met prenten van Gustave Dorà©) en bij het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting. Aan De Nieuwe Bijbelvertaling, die najaar 2004 verscheen, is door honderden personen ruim tien jaar gewerkt. Inmiddels zijn bijna 650.000 exemplaren verkocht.

Voor de NS Publieksprijs 2005 waren zes boeken genomineerd door een selectiecomità© van boekverkopers: De thuiskomst van Anna Enquist; Troost van Ronald Giphart; Knielen op een bed violen van Jan Siebelink; De reà¼nie van Simone van der Vlugt; Je gaat het pas zien als je het doorhebt van Pieter Winsemius en Sonny Boy van Annejet van der Zijl.

Het publiek, dat van 4 september t/m 29 oktober jongstleden kon stemmen, maakte met grote meerderheid gebruik van de mogelijkheid om een stem uit te brengen op een niet-genomineerd boek. Van de in totaal 92.075 stemmers koos 71,6% voor De Nieuwe Bijbelvertaling. Sonny Boy van Annejet van der Zijl eindigde als tweede. Op het internet is uitgebreid campagne gevoerd voor het stemmen op de Nieuwe Bijbelvertaling. Deze campagne heeft gewerkt.

De prijs, die vandaag voor de 19e keer is uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van  à¢?¬ 7.500,- en een sculptuur van Jeroen Henneman. De prijs werd in ontvangst genomen door dr. Sijbolt J. Noorda, voorzitter van de begeleidingscommissie van dit grootste vertaalproject uit de Nederlandse boekgeschiedenis. Hij kreeg de prijs uit handen van auteur Nicolaas Matsier, een van de 60 literatoren betrokken bij De Nieuwe Bijbelvertaling. NS is hoofdsponsor van de prijs.

bron:CPNB