Dit jaar stond tijdens de Week van de toegankelijkheid, georganiseerd door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, van 2 tot en met 6 oktober het Openbaar Vervoer centraal. Speciaal voor deze gelegenheid organiseerde NS een verhalenwedstrijd onder blinden en slechtzienden. Het thema: reiservaringen in de trein. Uit de vele inzendingen koos cabaretier Vincent Bijlo vijf genomineerden en een winnaar.
Criteria
Bij mijn selectie heb ik gelet op originaliteit. Wat maakt deze verhalen bijzonder? Ik wil graag dingen lezen die ik nog nooit gelezen heb, me laten verrassen, me verbazen. De verhalen moeten boven de anekdote uitstijgen. Ze moeten geen opsomming van klachten zijn, en ook niet blijven hangen in "o, wat heb ik het toch moeilijk."
Alle verhalen spelen zich af in een onbekende wereld, een wereld die afgestemd is op kijken en al tastend en vragend moet worden ontdekt. Opvallend is dat de omgeving van de hoofdpersonen vrijwel altijd aardig is. De mensen zijn vriendelijk, en spoorwegmensen doen wat ze kunnen om van dienst te zijn.
De genomineerde verhalen
1 Verdwijnend Uitzicht - Martin Doorn
Een buitengewoon origineel verhaaltje. Omdat de slechtziende niet ver kan kijken, ziet hij, min of meer noodgedwongen, iets wat zienden bijna nooit zien, omdat ze er letterlijk overheen kijken. De spoortuintjes.
2 Krasnajarsk - Siebold Hartkamp
Dit verhaal heb ik gekozen omdat het blikverruimend is. Het geeft mooi het romantische, ouderwetse treingevoel weer. De trein, van zijn mooie lange reizen naar barre oorden, de trein die je blik verruimt, de trein die je laat reizen met het doel te reizen.
3 Het Koffertje - Corrie Balemans
Grappig kort verhaal, geschreven in een vlotte stijl. Die miste ik bij een aantal anderen. Zo gaan entertainment en voorlichting goed samen.
4 Feestje - Alwine Hardus
Buitengewoon origineel. Nu eens niet al die overbekende vragen aan een blinde, maar een dronken man, die hele andere vragen stelt.
5 Droomreis - Simone Valkenberg
De trein is hier het voertuig van de hoop. De trein rijdt de hoofdpersoon naar een nieuw leven, met minder zicht, misschien zelfs wel geen zicht, maar meer vertrouwen. De trein rijdt weg van station Herinnering.
WinnaarDe Trein Der Waanzin - Wim Tonniau
Ongetwijfeld het meest literaire verhaal van allemaal. Het is vervreemdend, absurdistisch en surrealistisch. Het drukt uitstekend beeld in woord uit.
Wim Tonniau (De Trein Der Waanzin) schreef volgens Bijlo het winnende verhaal. Het verhaal is gepubliceerd in een speciale editie van Rails, die voor de gelegenheid zelfs een braillecover heeft.
bron:NS